Brussel·les

Els Vint-i-set arriben un acord per crear el supervisor bancari únic, que entraria en vigor el 2014

La supervisió bancària única es posarà en marxa l'1 de març del 2014. El BCE controlarà de manera directa uns dos-cents bancs, els més grans de la zona euro. L'acord, que posa fi a mesos de discrepàncies, es ratificarà a la cimera europea que comença avui a Brussel·les.

RedaccióActualitzat
Després de més de catorze hores de reunió, els ministres d'Economia de la Unió Europea han tancat un acord sobre el supervisor bancari únic. El Banc Central Europeu serà l'únic encarregat de vigilar les entitats més grans de la zona euro.

La mesura suposarà un control directe d'uns 200 dels 6.000 bancs de l'eurozona. Són els bancs més grans, anomenats sistèmics, amb actius que superen 30.000 milions d'euros o el 20% del PIB del país membre participant. Tal com volia Alemanya, no s'analitzaran els bancs petits o mitjans. En qualsevol cas, permetrà controlar i intervenir qualsevol entitat dels diferents estats membres si hi detecta problemes o si un Estat ho demana. També liquidar bancs amb problemes.

La supervisió bancària única es posarà en marxa l'1 de març del 2014, amb més d'un any de retard sobre el calendari inicial. El BCE ha demanat temps extra per preparar-se.

Encara no se sap el nombre exacte de països que participaran en el supervisor únic. Fins ara, tres països ja han dit que no hi estan interessats: el Regne Unit, Suècia i la República Txeca.

Aquest dijous comença a Brussel·les una reunió amb els caps d'estat i de govern en què s'ha de ratificar l'acord. Les negociacions amb el Parlament europeu començaran la setmana que ve.


Anar al contingut