Parlament de Catalunya

Rigau rebutja en directe un tercer esborrany de la Llei d'Educació que Wert nega que existeixi

Per a la consellera, l'avantprojecte impulsat pel ministre Wert "no hauria d'existir" i "més valdria que es retirés" i ha denunciat que, si finalment s'aprova, "la Generalitat perdria competències a Primària, ESO, Batxillerat i FP". El ministre assegura que no és un versió nova, sinó la que es va lliurar a la reunió que Rigau va abandonar abans d'hora.

RedaccióActualitzat
La consellera d'Educació, Irene Rigau, ha manifestat el seu rebuig a l'avantprojecte de Llei d'Educació al final de la cimera amb la majoria de partits catalans. "Surto d'aquesta sessió amb un aval més ampli del que tenia inicialment", ha dit Rigau després de constatar el consens en la defensa del model educatiu català i, particularment, la immersió lingüística.

Rigau ha dit que "mai els alumnes de Catalunya han de ser separats per raó de llengua" i ha posat l'accent que el text elaborat pel Consell Escolar de Catalunya, assumit per totes les forces polítiques, és una declaració "de tota la comunitat" educativa. L'acord amb el ministeri és "impossible" si per garantir el coneixement del castellà i el català es proposa separar els alumnes per grups de classe o per centres. "És un model de societat el que està darrere d'aquest model educatiu que tenim, i que és d'èxit. Acceptarem suggeriments però el principi clau és que no se separi els alumnes", ha defensat Rigau.

Per la consellera, l'avantprojecte impulsat pel ministre Wert "no hauria d'existir" i "més valdria que es retirés". Rigau ha denunciat que el text "altera el repartiment competencial que hi havia fins ara" i ha avisat que, si finalment s'aprova, "la Generalitat perdria competències a Primària, ESO, Batxillerat i FP". Si el govern espanyol no canvia el text, Rigau ha afirmat que "la nostra posició no pot ser una altra que portar la llei al Tribunal Constitucional", ja que per poder fer polítiques pròpies, la Generalitat necessita "el respecte a les competències que tenim atribuïdes".

La consellera d'Educació ha explicat que dilluns passat el ministeri va convidar el govern català a una trobada sobre l'avantprojecte, que es farà aquest divendres. Rigau ha explicat que el ministeri li havia proposat fer la trobada aquest dimarts, però ella la va ajornar a divendres per poder-hi acudir amb l'aval de l'acord al qual han arribat els participants a la cimera.

Rebuig d'un tercer esborrany

En plena compareixença davant dels mitjans de comunicació, Rigau ha revelat que acabava de rebre una tercera versió de l'avantprojecte de llei i n'ha llegit fragments en directe des del mateix faristol. De seguida, però, la consellera ha fet que no amb el cap i ha dit "no; hi ha canvis, però no hi ha canvis" per concloure que la Generalitat continua rebutjant el text.

Després d'una primera lectura ràpida, Rigau ha dit que al nou text "hi ha canvis de redacció, però la filosofia és la mateixa" de l'anterior document, tot i que ha anunciat que estudiaran el text "amb més detall".

Wert nega que sigui una tercera versió


Al mateix temps que Rigau intervenia a Barcelona, Wert responia a Madrid a les preguntes dels diputats de la comissió d'Educació. L'únic que li ha preguntat pel tercer esborrany ha estat Joan Coscubiela, d'ICV-EUiA, però el ministre no hi ha fet cap referència, malgrat que el diputat ecosocialista ha insistit en el tema en acabar el debat. Ja sortint de la comissió, Wert ha afirmat que "no existeix un tercer esborrany" i que, en tot cas, el document és "el mateix" que es va lliurar als consellers a la Conferència Sectorial d'Educació de la setmana passada, que Rigau va abandonar abans d'hora com a senyal de protesta.

Wert només ha admès la possibilitat que el text tingui algun canvi en "un aspecte molt concret de les disposicions addicionals 38a i 39a".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut