El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón
Madrid

Gallardón carrega contra jutges i fiscals i diu que només protesten per interessos particulars

"Com no han de protestar jutges i fiscals si els hem tret una paga extraordinària i si tenien abans 18 dies l'any per assumptes propis i els els hem rebaixat a 12? Pretenen que m'aplaudeixin?", s'ha preguntat el ministre.

RedaccióActualitzat
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha carregat contra els sectors judicials, que li demanen una rectificació en la llei de taxes o en la reforma del Codi Penal. Gallardón diu que van ser els jutges els que li van demanar taxes perquè es deixés d'abusar de la justícia i assegura que magistrats, fiscals i advocats protesten realment per interessos econòmics particulars. "Com no han de protestar jutges i fiscals si els hem tret una paga extraordinària i si tenien abans 18 dies l'any per assumptes propis i els els hem rebaixat a 12? Pretenen que m'aplaudeixin?", s'ha preguntat.

En qualsevol cas, el titular de Justícia es manté ferm i adverteix que la reforma és irrenunciable.

Si Gallardón no obre una via de diàleg, el sector judicial amenaça d'anar a la vaga el mes que ve. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Pedro Yúfera, ha assegurat que les noves reformes limiten l'accés universal a la justícia i l'alenteix encara més.

Ruiz-Gallardón ha aconseguit una fita insòlita: posar d'acord tots els col·lectius vinculats a l'administració de justícia. Jutges, fiscals, advocats, secretaris judicials, funcionaris i també sindicats i organitzacions d'usuaris coincideixen a rebutjar la reforma que planteja Gallardón.

Un dels aspectes de la reforma que han aixecat més polseguera és la imposició d'unes noves taxes que encariran els tràmits per interposar demandes o recursos, i que, segons molts sectors, impediran als ciutadans l'accés a un dret bàsic i essencial. L'altre gran capítol polèmic és el de la pràctica eliminació dels jutges substituts, que, segons els magistrats, els comportarà un augment de la càrrega de feina. La reforma també preveu la cessió a registradors o notaris de tràmits que fins ara feia el Registre Civil.

L'aturada d'aquest dimecres de jutges i fiscals, de dotze a una del migdia, anirà acompanyada de concentracions davant les seus de Justícia. I pot ser només el principi, perquè les associacions de magistrats amenacen amb una vaga al mes de gener.
Anar al contingut