Protesta a la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet
Protesta a la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet
Madrid

La justícia s'atura una hora per protestar contra la reforma del ministre Ruiz-Gallardón

Una vintena d'associacions de jutges, fiscals i advocats han convocat una aturada de dotze a una per exigir al ministre Alberto Ruiz-Gallardón que retiri la reforma judicial. És la primera vegada a la història que hi ha una convocatòria conjunta de totes les associacions judicials i fiscals, que no descarten una vaga el 2013 si Ruiz-Gallardón tira la reforma endavant.

RedaccióActualitzat
Associacions judicials progressistes i conservadores s'han unit per exigir al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que retiri la reforma de la llei orgànica del poder judicial. Com a mesura de pressió, han aturat de dotze a una l'activitat i han convocat, també, concentracions davant de les seus judicials. És la primera vegada a la història que hi ha una convocatòria conjunta de totes les associacions judicials i fiscals.

Aquestes associacions no descarten la celebració d'una vaga al gener del 2013 si Ruiz-Gallardón, que ha assegurat que es tracta d'una protesta corporativista, segueix endavant.

Entre les modificacions introduïdes pel govern espanyol, hi ha la desaparició gairebé total dels jutges substituts i una reducció dels seus dies de permís. Els convocants reconeixen que l'administració de justícia travessa "una greu situació per falta de mitjans personals i materials", però denuncien que aquesta situació "empitjorarà amb les mesures anunciades". Pel que fa a les taxes judicials, consideren que "limitaran l'accés dels ciutadans a l'administració de justícia".

Carlos Carnicer, president del Consell General de l'Advocacia, ha demanat al ministre que rectifiqui: "Té el poder, però no té la raó. I potser aconsegueix vèncer, però no ens convencerà". Des de Jutges per a la Democràcia, el seu portaveu, Josep Anton Rodríguez, ha lamentat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" la manera d'actuar del ministre de Justícia: "L'estil del ministre ha estat des del principi no escoltar ningú, no dialogar, i, per tant, no ens ha deixat cap altra opció que arribar a aquestes situacions, que són històriques perquè els jutges no s'havien concentrat mai amb una pancarta".

Com a part de les mobilitzacions, aquest dimarts s'ha fet un acte "en defensa de l'administració de Justícia". Els representants de les associacions han insistit que les reformes suposen un atac a l'administració de justícia com a servei públic i han manifestat que ja no consideren com a "interlocutor vàlid" el ministre Ruiz-Gallardón. Volen una "reunió urgent" amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.









Anar al contingut