Wert somriu a l'inici de la reunió sectorial d'educació on va presentar l'esborrany (Foto: EFE)
Wert somriu a l'inici de la reunió sectorial d'educació on va presentar l'esborrany (Foto: EFE)
Madrid

El català computarà en les avaluacions finals i l'Estat controlarà el 100% de les troncals, segons el nou esborrany de Wert

El català computarà en les avaluacions finals tant d'ESO com de Batxillerat, segons el nou text. Sobre les assignatures troncals, el nou text estableix que l'Estat determinarà el cent per cent del seu contingut tant a Primària, com a l'ESO i el Batxillerat.

RedaccióActualitzat
El nou esborrany de la futura llei d'educació introdueix canvis del que va sortir de la reunió entre el ministre Wert i les comunitats autònomes. Una versió, però, que tampoc ha agradat al govern, que considera que el model lingüístic català continua posant-se en qüestió, mentre que el ministre d'Educació ho nega rotundament.

En qualsevol cas, la disposició addicional és un dels aspectes que es van retocar en la trobada. El títol, que parlava de "Llengua castellana i llengua vehicular", va passar a dir-se "Llengua castellana i llengües cooficials".

S'han fet algunes modificacions en el text però el resultat continua sent que els pares o tutors tenen dret a escollir la llengua vehicular de l'ensenyament dels fills. I que, si aquesta opció no existís als centres públics o concertats, l'escolarització es podrà fer en un centre privat i la Generalitat n'haurà d'assumir els costos.

Tot i que el ministre Wert va reiterar que s'ha limitat a recollir el que algunes sentències ja han establert, d'entrada, aquest redactat pot xocar amb la llei d'educació de Catalunya, que fixa el català com la llengua "normalment usada com a llengua vehicular". I també que els alumnes no poden ser separats en centres ni en grups en funció de la llengua.

El concepte de llengua vehicular va més enllà de l'idioma que es fa servir per explicar una assignatura. Inclou, per exemple, les instruccions que es donen als alumnes o determinades comunicacions amb les famílies.

De fet, amb la normativa actual, els centres que volen ja poden impartir assignatures no de llengua -per exemple ciències- en castellà o en anglès. Ho han de justificar, això sí, en el seu projecte lingüístic. Però en aquest cas no es parla de llengua vehicular. Actualment, si una família demana l'escolarització en castellà, se li ofereix una atenció personalitzada i va rebent explicacions en aquesta llengua per garantir que segueix el fil.

El que sí que va quedar modificat és un altre aspecte que havia suscitat polèmica a Catalunya i que, segons va dir Wert, potser s'havia interpretat malament. Sigui com sigui, finalment les assignatures de llengua i literatura catalanes sí que computaran en les avaluacions finals tant d'ESO com del Batxillerat.

L'Estat controlarà el 100% de les matèries troncals

Finalment, el ministre va voler deixar clar que la inclusió del català en un bloc d'assignatures d'especialitat no té res a veure amb cap jerarquia i que la denominació de troncal la reserva a les matèries comunes a tot Espanya. Sobre les assignatures troncals, a més, el nou text estableix que l'Estat determinarà el cent per cent del seu contingut tant a Primària, com a l'ESO i el Batxillerat.

Així, l'Estat es reserva tot el poder de decisió sobre les competències en ciències naturals, socials, castellà, matemàtiques i primera llengua estrangera, a Primària, i de de biologia i geologia, física i química, geografia i història, castellà, matemàtiques i primera llengua estrangera a l'ESO, depenent del curs.

Ara ha quedat obert un període de "perfeccionament del projecte". Hi haurà una nova i última conferència per tractar sobre la llei el 19 de desembre. Però moltes coses hauran de canviar perquè les comunitats no governades pel PP hi donin el vistiplau. El govern espanyol preveu tenir-la aprovada abans de l'estiu i que alguns aspectes ja puguin entrar en vigor el curs vinent.
Anar al contingut