Esquerra promou "Wert, el català no es toca" (Foto: ‏@Esquerra_ERC)
Esquerra promou "Wert, el català no es toca" (Foto: ‏@Esquerra_ERC)
Sant Joan Despí

L'ofensiva de Wert contra el català encén la xarxa

Les etiquetes #Wert, #Somescola i #Wertgonya s'han esdevingut "trending topic" en els últims dos dies. Però en les darreres hores, se n'han generat de noves per mostrar el rebuig dels catalans contra el que consideren un atac al català a l'escola: #noacatem, #tenimpressa, #català.

Marta CarnicéActualitzat
L'ofensiva contra el català del ministre d'Educació José Ignacio Wert, amb l'esborrany de la llei educativa, en què, entre altres qüestions, treu el català com a assignatura troncal i el relega a assignatura d'especialitat, continua generant un allau de missatges a les xarxes socials i es multipliquen per segons, després de la plantada de la consellera Rigau al ministre per donar al català tracte de llengua vernacla.

Les etiquetes #Wert, #Somescola i #Wertgonya s'han esdevingut "trending topic" en els últims dos dies. Però en les darreres hores, se n'han generat de noves per mostrar el rebuig dels catalans contra el que consideren un atac al català a l'escola: #noacatem, #tenimpressa, #català.

També pren força la de #6D12StJaumePLENA, en què es convoca una concentració a la plaça Sant Jaume aquest dijous a les 12 del migdia. Despertaferro! ll*ll , @Despertaferro_4, n'ha estat precursor: "Estic entusiasmat d'haver iniciat #6D12StJaumePLENA i haver ajudat a mobilitzar-nos junts.Gracies a tots els que esteu participant.NO PAREM!

A les xarxes hi ha convocades altres mobilitzacions, com la de Girona  per aquest dimecres. Carles Bonaventura, ‏@cbonaventura, ho recull: "La CUP convoca avui concentració a Girona (seu del PP, 2/4 de 8) a favor de l'escola en catala. #Somescola Amb la llengua, ni un pas enrere!" Una altra crida la feia aquest dimarts la Penya Almogàvers FCB, ‏@PenyaAlmogavers, per al partit de la Lliga de Campions entre el Barça i el Benfica: "Demà al Camp Nou al minut 20 suport a l'Escola en Català cridant: "A Catalunya, l'Escola en Català!"", de la qual s'ha fet ressó, per exemple, Òmnium Cultural, @omnium. De fet, després d'enviar una primera piulada dient "Muriel Casals afirma que aquest és un nou atac a la legitimitat democràtica catalana que no podem tolerar de cap manera #somescola", Òmnium ja fa campanya activament: "Pengeu cartells i pancartes #somescola als centres educatius per visualitzar la defensa del model d'escola en català http://ow.ly/fNPaQ

Els partits amb el projecte de llei de Wert

En la mateixa línia es mou Esquerra,  @Esquerra_ERC, que ha estat la formació política més activa a la xarxa, així com els seus membres, a favor del català a l'escola i a denunciar el projecte de Wert: "Ministre #wert, el català no es toca, ni a l'escola ni enlloc #somescola #noacatem #tenimpressa pic.twitter.com/HAvl5ydf". ERC també ha repiulat les mobilitzacions que es fan arreu per denunciar l'esborrany que relega el català a quarta categoria.

Les CUP Països Catalans ‏@cupnacional, fan un pas enllà: "La CUP impulsa una moció en contra de la reforma educativa de Wert http://ow.ly/fPrItWertgonyasomescolasompaïsoscatalans", piulen. I ICV-EUiA, ‏@icveuia, crida: "Demano a tots els partits anar junts al TC i no complir disbarat. S'estan carregant model d'immersió lingüística i convivència @herrerajoan".

A mesura que passen les hores s'han anat sumant, però, la resta de formacions. Des de la coalició de govern, CiU, ‏@ciu, "Aplicarem la Llei d'Educació de Catalunya, no se'ns acut res més que aplicar una llei que ens ha portat èxits i que és de consens #somescola", mentre que el PSC, ‏@socialistes_cat, diu: "Som partidaris d'un front català per defensar un model d'èxit del qual ningú dubta, amb totes les forces polítiques i socials @pere_navarro".

A l'altra banda de la polèmica, el PPC no s'ha pronunciat a la xarxa i Ciutadans, @Ciutadans_Cs, ho ha fet en el mateix sentit que els populars han fet en roda de premsa: ".@Albert_Rivera "Sembla q Rigau no ha llegit l'esborrany. No és que el català deixi de ser obligatòria, és que no ho és en totes les CCAA".

Davant tot plegat, hi ha qui demana als polítics accions, com el Jaume Arús, ‏@jaume_arus, "#wertgonya És l'hora de lluitar pel nostre poble. @ciu @Esquerra_ERC @icveuia @cupnacional, el poble és amb vosaltres. Aixequem-nos ja!!!".I d'altres que se'n queixen: "Montserrat Badia, ‏@MontserratBadia, "hi ha algú q encara pensi que la #llengua no és política? Perquè a Espanya ho tenen claríssim, eh? #DiscursEnverinat #ProuTabús #Somescola".

Arran de la polèmica, el secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, s'ha obert compte a Twitter i ha piulat: "L'agressió directa contra el català i el nostre model d'accés a les#universitats fa que demà no assisteixi a la CGPUniversitaria de #Wert".

Veus significatives i anònimes contra l'esborrany

Hi ha ha moltes veus significatives que s'hi han pronunciat. Una de les que més ressò ha tingut és la del jugador del Barça Carles Puyol, @Carles5puyol, que a través del seu compte de Twitter, s'ha sumat a la protesta contra l'esborrany del ministre d'Educació: "#wertgonya #Somescola"

Però ja són milers les veus que hi han dit la seva. Jordi Navarro, ‏@enjordinavarro, ha manifestat"#wertvergonya. El català a l'escola és la garantia de que som un sol poble. Ara el feixisme vol anorrear el català i sotmetre'ns", mentre que Neus Mercader Camps, ‏@nmercader, proclamava: "Wertvergonya un Ministre obsessionat amb espanyolitzar als alumnes i actuar contra la nostra llengua. L‘escola ara i sempre en català!!!" o la Nayer Díaz , @nayerdiaz, "Hem d demostrar q la nostra base, les nostres arrels estan ben arraigades i q quan ens intenten podar encara rebrotem amb + força #noacatem".

Les piulades dels detractors són les que més corren per la xarxa, però també n'hi ha de defensors del projecte de Wert com la de FS DIAZ, ‏@AkBnds, "#somescola por una escuela bilingüe, fuera de prejuicios ni historias de ciencia ficción", o la del conegut Pedro J. Ramírez, ‏@pedroj_ramirez: "Bdías. Aunque la prensa catalana lo manipule burdamente, el proyecto de ley de Wert es lo mejor que ha hecho hasta ahora este Gobierno". El mateix ministre no s'hi ha pronunciat a la xarxa, des del juliol que no en fa ús.

.La petició perquè Wert rectifiqui supera amb escreix els suports necessaris

A través del web change.org s'ha organitzat una recollida de signatures per demanar al ministre Wert que modifiqui l'esborrany de la llei educativa. La campanya, creada per Oriol Franch, alerta que aquesta llei posa en "perill la llengua catalana, un bé cultural del país," i defensa "la realitat de Catalunya, una nació on la convivència dels idiomes no suposa cap conflicte, per molt que mitjans de comunicació i polítics s'entossudeixin a vegades a mostrar el contrari". En poques hores ja han aconseguit 88.196 signatures, superant així les 75.000 perquè la petició arribi al ministere de Cultura.

Facebook també bull

A Facebook, els missatges contra la reforma educativa de Wert també proliferen i en circulen diverses imatges com una del ministre Arias Navarro anunciant "Franco ha Wert-o".
Anar al contingut