L'Escala

Preocupació a l'Escala per la privatització de la gestió del CAP, el primer cas a Catalunya

Per primera vegada, el Servei Català de la Salut ha adjudicat la gestió d'un centre d'atenció primària a una empresa privada. És el CAP de l'Escala, on la notícia ha generat preocupació. L'Ajuntament i la fundació que l'ha gestionat fins ara temen que el servei en surti perjudicat. El Departament de Salut nega que el servei en quedi afectat.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Per primera vegada, el Servei Català de la Salut ha adjudicat la gestió d'un centre d'atenció primària a una empresa privada. És el CAP de l'Escala, on la notícia ha generat preocupació. L'Ajuntament i la fundació que l'ha gestionat fins ara estan en contra del canvi i temen que el servei en surti perjudicat. També hi està en contra el Sindicat de Metges de Catalunya.

El Departament de Salut nega que el servei en quedi afectat, recorda que la llei ho permet i defensa que el projecte que va presentar l'empresa privada en el concurs públic era el millor.

La gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala la portava fins ara la Fundació Salut Empordà, un ens sense ànim de lucre i de servei públic que també gestiona l'Hospital de Figueres. És la tercera vegada que surt a concurs, però anteriorment no s'hi havia presentat cap altra entitat. Segons el president de la Fundació, Santi Vila, demanaran que es revisi aquesta adjudicació provisional.

L'empresa que ha guanyat el concurs, Eulen, és una multinacional especialitzada en la prestació de serveis generals com la seguretat o la neteja, però sense experiència en el camp de la gestió sanitària. L'Ajuntament de l'Escala ja ha manifestat la seva preocupació per la qual cosa creuen que és una prova per a la privatització del sistema de salut públic.

Aquest vespre, l'Ajuntament farà un ple extraordinari per tractar el tema i consensuar una moció per fer-la arribar al conseller de Salut.

La gestió dels CAPs

Aquest canvi en la gestió del CAP de l'Escala és el primer a Catalunya. Actualment, a Catalunya, el 80% dels centres d'atenció primària són públics, gestionats per l'Institut Català de la Salut. De la resta, el 16%els gestionen consorcis o fundacions sense ànim de lucre. I una minoria, el 3%, estan en mans de les anomenades entitats de base associativa, formades per metges i infermeres que s'autogestionen.

Des de l'any 1995, quan es va reformar la llei d'ordenació sanitària de Catalunya, la LOSC, es permet la diversificació dels proveïdors de l'atenció primària, i, per tant, les empreses privades poden optar a gestionar els CAPs. En aquests 17 anys, cap empresa havia entrat en la gestió de l'atenció primària, com ha passat ara a l'Escala. En canvi, sí que, en aquest temps, 11 equips de metges han accedit a autogestionar els seus centres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut