Santiago Álvarez, Gabriel Elorriaga, Javier Zarzalejos, Borja García-Nieto, Ángel de la Fuente i Joaquín Trigo. (Foto: ACN)
Santiago Álvarez, Gabriel Elorriaga, Javier Zarzalejos, Borja García-Nieto, Ángel de la Fuente i Joaquín Trigo. (Foto: ACN)
Barcelona

La FAES nega l'espoli fiscal català i parla de "constant voluntat de falsificació per part d'alguns"

El laboratori d'idees del PP, que presideix José María Aznar, afirma que Catalunya no pateix cap espoli fiscal, perquè la sobirania fiscal recau en les Corts espanyoles i la redistribució de la renda es determina no pas per territoris, sinó per la càrrega tributària de les persones.

RedaccióActualitzat
La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), que presideix José María Aznar, ha presentat aquest dilluns a Barcelona l'informe "El mite fiscal. Raons per a un debat", que afirma que Catalunya no pateix cap espoli fiscal i que "salta a la vista" que els últims anys hi ha hagut "una constant voluntat de falsificació per part d'alguns". Segons el laboratori d'idees del PP, la sobirania fiscal recau en les Corts espanyoles i la redistribució de la renda es determina no pas per territoris, sinó per la càrrega tributària de les persones.

Així doncs, la interpretació que fan quatre economistes de les balances fiscals, el fals espoli fiscal que, per la FAES, ha atiat el nacionalisme català, s'explica pel fet que Catalunya paga més impostos perquè el tram de l'IRPF és més alt aquí que a la resta de l'estat. L'informe també exposa que alguns mètodes de càlcul donen, fins i tot, un superàvit fiscal a Catalunya de 4.000 milions d'euros.

A l'estudi, presentat pel diputat del PP Gabriel Elorriaga, també s'hi afirma que el model de finançament i fiscal és semblant al d'altres països de l'entorn i no suposa cap maltractament fiscal per a Catalunya.

La FAES entra en la guerra de xifres


Si bé el govern de Mariano Rajoy ha optat fins ara per no entrar en una "guerra" de xifres que posés sobre la taula dades sobre suposades balances fiscals, la FAES segueix la línia que va marcar fa un parell de setmanes Aznar en un acte amb l'escriptor Mario Vargas Llosa. Llavors, l'expresident espanyol va assegurar que el cost en termes de benestar i racionalitat juridicoeconòmica del model territorial és "senzillament insostenible".

Per això, l'excap de l'executiu central va demanar una reforma del model territorial per "reafirmar els principis de l'Espanya constitucional" i per "la igualtat de tots els espanyols, independentment d'on neixen o d'on viuen".

Elaborat per l'exsecretari d'estat d'Administracions Públiques

El document de la FAES ha estat elaborat pel diputat del PP i exsecretari d'Administracions Públiques Gabriel Elorriaga, el catedràtic d'Hisenda Pública Juan José Rubio, el professor de la mateixa matèria Santiago Álvarez, l'analista del Consell Superior d'Investigacions Científiques Ángel de la Fuente i el director del Centre d'Estudis d'Economia de la Universitat Rei Joan Carles, Pascual Fernández.

En l'acte de presentació, que ha tingut lloc al Círculo Ecuestre de Barcelona, hi han participat el secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos; el director executiu de Foment del Treball Nacional, Joaquín Blat, i els autors del document.
Anar al contingut