La comissària de Justícia de la Comissió Europea, Viviane Reding
La comissària de Justícia de la Comissió Europea, Viviane Reding (ACN)
Sant Joan Despí

Publicat l'àudio en què la vicepresidenta de la CE defensa que una Catalunya independent continuaria a la UE

Un diari escocès publica l'àudio de l'entrevista en què la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, afirma que la llei no diu que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. El periodista del "Diario de Sevilla" que la va entrevistar atribueix les posteriors rectificacions a les pressions del govern espanyol a l'executiu de Brussel·les.

RedaccióActualitzat
Un diari escocès ha publicat l'àudio de l'entrevista que un periodista del "Diario de Sevilla" va fer a la vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària europea de Justícia, Viviane Reding, en què afirmava una Catalunya independent no quedaria exclosa de la Unió Europea, perquè no hi ha cap llei que ho digui.

"NewsnetScotland" ha parlat amb el periodista que va entrevistar Reding, Federico Durán Basallote, que els ha cedit la gravació d'una part de l'entrevista. Preguntada per Catalunya, Reding contesta: 'No em vull ficar en la política espanyola. Però no penso ni per un segon que Catalunya voldrà sortir de la UE. Conec els catalans des de fa molt temps, sóc una de les poques persones no catalanes que ha rebut la Creu de Sant Jordi, i sé que el seu sentiment és profundament europeu".

Quan el periodista insisteix que la llei internacional preveu que, en cas de sortir d'un estat originari, surts també de la Unió, Reding assegura: "Au vinga, no diu res de tot això. Si us plau, resolguin els seus problemes de política interna a Espanya. Jo confio en la mentalitat europea dels catalans'.



Segons explica el portal, en resposta a la publicació de l'entrevista, el 30 de setembre, el representant a Espanya de la Comissió Europea, Federico Fonseca Morillo, va enviar una carta al rotatiu sevillà en què considerava "important mencionar les paraules exactes de la vicepresidenta Reding" i seleccionava una part de l'entrevista, obviant la frase en què responia que la llei internacional no deia res al respecte del tema.

En una carta posterior al diari "El economista", Fonseca va negar que Reding hagués pronunciat mai la frase sobre la Convenció de Viena i afegia que tot plegat era fruit d'una "extrapolació". També el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Maragallo, va parlar d'unes declaracions "inexactes".

La cosa no va quedar aquí i, segons diu el diari escocès, la portaveu de Reding va "clarificar" les declaracions facilitant-ne una transcripció en anglès, que també obviava també l'expressió "Au vinga, no diu res de tot això".

Davant d'aquests desmentiments i rectificacions, el periodista que va entrevistar Reding considera que tot plegat és "una mentida". Federico Durán afirma al diari escocès que la seva opinió és que "la CE ha intentat canviar les paraules de la senyora Reding" després que el govern espanyol "s'enfadés molt amb ella i pressionés Durão Barroso" perquè hi hagués una rectificació.
Anar al contingut