Londres

Principi d'acord entre Edimburg i Londres perquè Escòcia voti sobre la independència

Edimburg i Londres han pactat que la consulta tingui una sola pregunta i que es rebaixi l'edat de vot fins als 16 anys, segons ha avançat la BBC. Dilluns que ve s'anunciaran els detalls de l'acord per convocar el referèndum, molt probablement abans que acabi el 2014.

RedaccióActualitzat
El govern britànic i l'escocès haurien arribat a un principi d'acord per la convocatòria d'un referèndum sobre la independència d'Escòcia, segons ha avançat la BBC. Els dos governs han pactat que la consulta tingui una sola pregunta que es respondrà amb un "sí" o un "no" i que es rebaixi l'edat de vot fins als 16 anys. Dilluns que ve s'anunciaran els detalls de l'acord per convocar el referèndum, molt probablement abans que acabi el 2014.

El Partit Nacionalista Escocès, del primer ministre Alex Salmond, hauria renunciat que la consulta inclogués una segona pregunta sobre l'opció de continuar formant part del Regne Unit, però amb més autogovern.

Per la seva part, l'executiu del conservador David Cameron hauria acceptat que es pogués votar a partir dels 16 anys, com demanava Edimburg, i no pas dels 17.

La BBC destaca que hi ha hagut concessions per les dues bandes i cita un negociador escocès, de l'oficina del primer ministre Salmond, que assegura que la consulta se celebrarà "abans que acabi el 2014".

Les tensions entre els dos executius es van elevar per la intenció de Londres que el referèndum es fes com més aviat millor i per la temptativa escocesa de plantejar-hi una opció alternativa a la independència.

Segons una enquesta que diumenge va publicar el diari "Scottish Herald", un 28% dels escocesos votarien a favor de la independència i un 53%, en contra. Al gener, quan el Partit Nacional Escocès va començar la campanya pel referèndum, els partidaris d'una secessió van arribar a igualar els que hi estaven en contra.

El principi d'acord ha transcendit el mateix dia que el Congrés dels Diputats ha rebutjat que la Generalitat pugui convocar referèndums legals.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut