Barcelona

Albert Sánchez Piñol presenta "Victus", on narra la resistència de Barcelona el 1714

L'escriptor Albert Sánchez Piñol torna a les llibreries amb "Victus", una novel·la en què narra la resistència de Barcelona durant el setge de les tropes de Felip V.

RedaccióActualitzat
Deu anys després de l'èxit de "La pell freda", Albert Sánchez Piñol torna a les llibreries amb "Victus", una novel·la en què narra la resistència de Barcelona durant el setge de les tropes de Felip V. Albert Sánchez Piñol situa el poble de Barcelona com l'autèntic heroi del setge de 1714 al seu últim llibre, "Victus", on trenca alguns tòpics. Ho ha dit durant una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio": "Va ser iniciativa del poble defensar Barcelona, perquè les classes dirigents no volien fer-ho perquè pensaven que era una causa perduda. I en certa manera tenien raó, perquè allò no podia acabar pitjor". I ha insistit, però, en la força i la vigència d'aquella història en els nostres dies: "Per a nosaltres és un capital simbòlic extraordinari el que va passar fa 300 anys, com el poble va decidir lluitar no contra un, sinó contra dos tirans".

L'escriptor s'ha referit al gir que ha fet l'actualitat en les darreres setmanes a Catalunya arran de la Diada i ha considerat que "el paral·lelisme és claríssim amb el 1713, quan les classes dirigents no tenien la més mínima intenció de mobilitzar-se. Van ser les classes populars les que ho van fer. I tenien raó, com es va veure 'a posteriori', ja que Felip V va arrasar el règim constitucional".

Un gènere literari

L'autor de "Victus" ha afirmat que "el 1714 hauria de ser un gènere literari per als catalans". L'escriptor ha indicat que els fets d'aquells dies són com una novel·la d'aventures, i que hi ha abundant documentació i moltes novel·les que ja en parlen. "Des del segle XIX s'han escrit dotzenes de novel·les", ha dit a "Els matins" de TV3, on ha explicat que la memòria d'aquells fets va sobreviure durant anys a Barcelona: "Els nens posteriorment no jugaven a indis i cowboys, sinó a Borbons i austriacistes".

L'escriptor també s'ha referit al fet que "Victus" està escrita en castellà i ha explicat que arran de la petició d'una consulta independentista "ara ens cauran per totes bandes, ens diran que tenim mania al castellà, però tindran moltes dificultats per demostrar-ho". En aquest sentit, ha assenyalat que serà bo poder dir que "la novel·la més gruixuda sobre el 1714 està escrita en castellà".

Piñol ha explicat que el llibre també es publicarà en francès, alemany, holandès i rus. I ha considerat "molt interessant explicar el que va passar i més des d'una perspectiva catalana" a fora.

"Victus", la pel·lícula

Finalment, ha avançat que ja treballa en un guió de "Victus" per fer-ne la pel·lícula, ja que, segons ha considerat, es tracta d'una història que "és molt visual i de les més èpiques". "És una història que no ens cansarem mai de narrar", ha conclòs.

"Victus" reivindica, entre altres coses, el general Villarroel, un heroi gairebé oblidat que va lluitar fins al final per Barcelona.

El llibre, un dels fenòmens literaris de la temporada, surt aquest dimarts 9 d'octubre al mercat, publicat per La Campana amb una tirada de 25.000 exemplars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut