Madrid

Rajoy i les comunitats acorden revisar el repartiment de l'objectiu del dèficit per al 2014

El president del govern espanyol ha acceptat que el Consell de Política Fiscal i Financera estudiï un nou model de repartiment del dèficit per aplicar-lo el 2014. L'executiu espanyol respon així a la petició d'alguns presidents, entre els quals Artur Mas, perquè la flexibilització que la UE ha tingut amb Espanya arribi a les comunitats. De la trobada, n'ha sortit també l'acord unànime de complir l'objectiu de dèficit. A preguntes dels periodistes, Rajoy ha negat que Espanya demani un rescat de manera imminent.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut per explicar les conclusions de la cinquena cimera de presidents autonòmics. Rajoy ha anunciat l'aprovació per unanimitat d'un document de mínims que manifesta el compromís de les comunitats autònomes d'assolir els objectius de dèficit. "És important que haguem arribat a un punt de trobada." Es tracta de qüestions "generals, però que són molt importants", ha afirmat el president espanyol durant la roda de premsa.

Mariano Rajoy ha negat, en resposta a preguntes dels periodistes, que a la trobada s'hagi parlat de models d'Estat o de les reivindicacions de Catalunya. "El president de la Generalitat no ho ha plantejat i ha parlat només de la situació econòmica, que era el tema que avui volíem tractar."

Segons ha detallat el president espanyol, el text pactat inclou el compromís de tots els presidents autonòmics i el govern espanyol de treballar per la consolidació fiscal. "Això ajuda a la confiança en el nostre país, perquè totes les administracions li diuen a qui vulgui escoltar que estem compromesos amb la reducció del dèficit. [...] Complirem les obligacions de la nostra pertinença a l'euro i el pacte fiscal aconseguit amb la UE."

Alguns presidents, entre els quals Artur Mas i d'altres del PP, havien demanat al govern espanyol la mateixa flexibilitat que va tenir Brussel·les amb Espanya per ampliar els terminis de compliment del dèficit. Es tractaria de repartir de manera diferent l'esforç per reduir els números vermells. Aquesta petició es veurà en un marc diferent: el del Consell de Política Fiscal i Financera, on a partir de l'any que ve es parlarà de la revisió dels criteris de dèficit, però ja de cara al 2014.

El document també inclou una avaluació de les polítiques d'ocupació per millorar la seva eficiència així com la coordinació entre els serveis d'ocupació autonòmics i estatals. Coincidint amb les últimes dades de l'atur, que s'ha situat a nivell estatal per sobre dels 4,7 milions de persones, el president espanyol ha afirmat que la reforma laboral donarà els seus fruits un cop l'activitat econòmica comenci a recuperar-se. Rajoy ha afirmat que el contracte d'emprenedors "està funcionant molt bé en una situació difícil i complexa com l'actual". En matèria d'expedients de regulació d'ocupació, ha explicat que s'ha incrementat el nombre d'expedients de suspensió o reducció de jornada, de manera que, en termes de flexibilitat, la reforma laboral "sí que ha funcionat".

L'executiu espanyol enviarà aquest document a Brussel·les, com a mostra d'un missatge d'unitat i disciplina.

Negativa rotunda d'un rescat

A pregunta dels periodistes, Rajoy ha estat contundent en negar que Espanya demani de manera imminent el seu rescat, com ha publicat l'agència Reuters. "Hi ha dues possibilitats: que tinguin raó i tinguin més informació que jo, o que no", ha subratllat amb certa ironia.

Mas i Sáenz de Santamaría, tibantor evident

La primera Conferència de Presidents autonòmics que presideix Mariano Rajoy, al Senat, començava a primera hora del matí marcada pel debat sobre l'autodeterminació a Catalunya i pel malestar que els pressupostos de Rajoy per al 2013 han generat, fins i tot, en les files populars.

Tot i que el president Artur Mas no ha volgut plantejar la qüestió sobiranista, el cert és que en la trobada s'ha fet evident la tibantor que hi ha entre els governs espanyol i català en les últimes setmanes. S'ha vist tensió, cares llargues i fins i tot algun punt de discrepància entre la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i Artur Mas, que seien de costat, i que, amb posat seriós, comentaven alguns detalls de la documentació de la reunió que els presidents autonòmics han rebut a primera hora.

López ofereix suport a Rajoy si defensa fermament els interessos d'Espanya

La conferència s'ha celebrat a porta tancada i el poc que ha transcendit s'ha sabut als passadissos de la cambra alta. El primer a intervenir en la Conferència de Presidents ha estat el lehendakari, Patxi López, que ha ofert el seu suport al govern espanyol si defensa fermament els interessos econòmics d'Espanya a Europa. El dirigent basc ha proposat un pacte de lleialtat entre les comunitats autònomes i el govern del PP per sortir plegats de la crisi.

Des dels passadissos, el portaveu socialista Marcel·lí Iglesias ha manifestat que el PSOE proposarà una reforma del Senat que permeti l'encaix de Catalunya a Espanya.

Una jornada matinera

Els presidents autonòmics han arribat al voltant de les vuit del matí a les instal·lacions de la cambra alta. Artur Mas, que ha estat l'últim a arribar, ha estat rebut a les portes del Senat pel president de la cambra alta, Pío García Escudero.

Pocs minuts després ha arribat a la cambra alta el president espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Passats dos quarts de nou ho feien el rei Joan Carles i el príncep Felip, que han saludat un a un els presidents. El rei s'ha estat una mica més d'estona amb el president Mas, amb qui ha intercanviat unes paraules, així com amb els presidents del País Valencià i Múrcia, afectats pel fort temporal dels últims dies.

Després de l'esmorzar informal i la tradicional fotografia de família, els membres de la Casa del Rei han marxat i ha començat la primera reunió de treball.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut