Olli Rehn durant la roda de premsa posterior a la trobada a La Moncloa.
Rehn assegura que té tota la confiança que les mesures del govern espanyol serviran per sortir de la crisi.
Madrid

Olli Rehn assegura tenir tota la confiança que el govern espanyol superarà els reptes econòmics

El comissari europeu d'Afers Econòmics s'ha reunit amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, per analitzar els últims ajustos del govern espanyol i l'informe sobre la banca. Rehn assegura tenir tota la confiança en les mesures del govern espanyol per sortir de la crisi.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha rebut el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, a La Moncloa per discutir els nous ajustos que plantegen els pressupostos per al 2013, presentats dissabte.

Rajoy i De Guindos han analitzat amb Rehn les retallades per controlar el dèficit, els resultats de les proves d'estrès de la banca espanyola -publicats divendres passat- i la possibilitat que Espanya demani un rescat íntegre abans que s'acabi l'octubre. Rehn ha volgut destacar en la roda de premsa posterior a la trobada que Espanya encara no ha fet cap petició i que "la Comissió està preparada per actuar quan hi hagi la petició".

Rajoy ha comunicat a Rehn que Espanya manté intacte el compromís amb els objectius de dèficit per part de totes les administracions, incloent-hi totes les comunitats autònomes, tot i que la major part d'aquestes han rebut molt malament els pressupostos que dissabte va presentar el ministre Montoro.

Rajoy ha mostrat la seva confiança que Espanya podrà complir els objectius de dèficit marcats i que no caldrà tornar a revisar-los. El govern espanyol està convençut que les mesures d'austeritat ho faran possible. Després de recordar que "la conciliació fiscal necessita continuar amb determinació", Rehn ha dit que "tinc tota la confiança que la gent d'Espanya superarà els reptes actuals i vull que sàpiguen que ens tenen al costat". També ha recordat que coneix el patiment que està vivint la societat espanyola i ha destacat que, tot i que hi ha decisions molt difícils de prendre, aquestes esdevenen més difícils com més s'endarrereixen.

Sobre l'informe referent a la banca espanyola, la Comissió Europea va afirmar en un comunicat, divendres, que les dades que s'han sabut són "un pas decisiu" per reforçar la confiança en el sector financer espanyol. A més a més, va assegurar que la recapitalització començarà al novembre després de veure l'ajuda que serà necessària, d'almenys 53.745 milions d'euros. Avui, en la roda de premsa posterior a la trobada a La Moncloa s'ha parlat de 40.000 milions d'euros i De Guindos ha destacat l'efecte positiu que aquesta rebaixa substancial tindrà sobre les dades del dèficit espanyol.

També ha anunciat que dimecres compareixerà a la Comissió d'Economia per explicar els resultats de l'auditoria d'Oliver Wyman i les polítiques per assolir un "sistema solvent que podrà facilitar crèdit" quan la situació millori. De Guindos ha emfatitzat que el govern és conscient dels sacrificis que demana a la població, però ha afegit que el manteniment de la solvència en el sistema bancari és vital perquè, si no, no hi ha crèdit.

Per la seva banda, els mercats, amb la prima de risc en els 440 punts, i l'Ibex, situat encara per sota dels 8.000 punts, també donaran el seu veredicte sobre els comptes per al 2013 i la confiança en Espanya.

Anar al contingut