Les portades de "La Vanguardia", "La Razón", "El Mundo" i "El Periódico"
Les portades de "La Vanguardia", "La Razón", "El Mundo" i "El Periódico"
Barcelona

Els diaris inicien la precampanya amb enquestes que recullen un ampli suport al referèndum per la independència

Diversos diaris publiquen enquestes de cara a les pròximes eleccions. La premsa catalana recull un ampli suport al referèndum i preveu un augment de CiU.

RedaccióActualitzat
L'escenari polític català està agitat després de la manifestació de la Diada, el no al pacte fiscal i l'entrada en escena d'un referèndum en la pròxima legislatura. Tot plegat ha desembocat en eleccions anticipades aquest 25 de novembre. Els partits catalans ja mouen fitxa preparant programes i proclamant candidats, i els diaris comencen a preveure quin pot ser el resultat del 25-N.

Aquest diumenge fins a quatre diaris publiquen enquestes sobre el suport ciutadà al full de ruta de transició nacional i el possible desenllaç dels comicis. Dos són de Barcelona i dos més, de Madrid. Els resultats de les enquestes, curiosament, difereixen en gran mesura per l'òptica en què es mira.

"La Vanguardia" i el "El Períodico" reflecteixen que la convocatòria d'un referèndum sobre l'autodeterminació té un amplíssim suport, el 71 o el 85%, respectivament.

El diari del Grup Godó, a més, pregunta per la intenció de vot. Els resultats de l'enquesta a 1.200 persones situen CiU a tocar de la majoria absoluta, amb entre 66 i 67 escons (ara en té 62). El PSC es manté en segon lloc però recula força, passant dels 28 actuals a 21. El PP també perd i passa de 18 a 15 o 16. Esquerra i Iniciativa passen dels 10 actuals a 13 i 12 respectivament. Ciutadans guanyaria un escó (de 3 a 4) i Solidaritat passaria de 4 a 3 (un escó que ja va perdre per l'escissió de Joan Laporta).

Els partits que van donar suport a la manifestació de la Diada sumarien ara 95 escons i la resta, 41.

La visió de Madrid

A Madrid, les enquestes sumen diferent. També publiquen sondejos "El Mundo" i "La Razón", i en els seus resultats el PP creix força, el PSC baixa a mínims històrics i Iniciativa i Esquerra millorarien resultats.

"El Mundo", que ha encarregat l'enquesta a Sigma Dos, dóna 64-65 escons a CiU, 24-25 al PSC, 18-20 al PP, 12 a ERC, 11 a ICV, 3 a Ciutadans i 2 o cap a Solidaritat.

Les diferències de "La Razón", amb un estudi de NC Report, encara són més acusades. CiU perd quatre escons, fins a 58 o 59; el PSC en baixa un o es queda igual, el PP puja a 20 escons, Esquerra s'enfila fins a 14, Iniciativa a 12, C's es queda igual i SI quedaria fora del Parlament. El diari apunta que Plataforma per Catalunya es quedaria molt a prop d'entrar al Parlament.

El rotatiu titula "CiU pateix 'l'efecte Mas'", un encapçalament que contrasta amb les dades de "La Vanguardia", que apunten que la federació guanyaria més vots que no pas en perdria per l'aposta de l'estat propi. En perdria un 5% segons l'enquesta, però en guanyaria al voltant d'un 15%.

"La Razón", finalment, compara les forces nacionalistes, que obtindrien entre 72 o 73 escons, i les que anomena "constitucionalistes" (PSC + PP + C's),que sumarien 47 o 48. Aquestes xifres són similars a les actuals, però el diari no suma ICV a cap de les dues opcions.

Participació i líders

Els diaris també inclouen dades de participació. Aquí sí que coincideixen i apunten unes xifres similars a les actuals o amb un lleuger ascens, al voltant del 60%.

Tant "La Vanguardia" com "El Mundo" dediquen un apartat a la valoració dels líders. En tots dos diaris destaca que Artur Mas és més ben valorat entre els votants d'ERC que no pas entre els de CiU. Una situació similar viu Pere Navarro, que es més ben valorat pels votants de Convergència i els de Ciutadans que no pas entre els del seu propi partit.
Anar al contingut