Katmandú

Nou morts en una allau a l'Himàlaia, entre ells Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua

Una allau ha escombrat escaladors i els seus campaments al mont Manaslu, al nord-oest del Nepal, i ha matat almenys nou alpinistes. N'hi ha sis més que estan desapareguts. Una de les víctimes és el barceloní Martí Gasull, alpinista de 43 anys i un dels principals activistes per la llengua catalana al nostre país.

RedaccióActualitzat
Una allau ha escombrat escaladors i els seus campaments en una de les muntanyes més altes del món, al nord-oest del Nepal. En l'accident han mort vuit muntanyencs més, la majoria francesos, i hi ha vuit desapareguts. L'allau ha passat de matinada al flanc nord del districte de Gorkha i ha afectat de ple el camp base número 3, a set mil metres d'alçada i on hi havia desenes de persones de diferents expedicions. Una de les víctimes és Martí Gasull, de 43 anys, veí de Barcelona i fundador de la Plataforma per la Llengua. Segons la nota difosa per aquesta organització no governamental, Gasull era, en aquests moments, el "principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país". Segons l'agència d'escalada Seven Summit, Gasull escalava en solitari amb un xerpa nepalès.

Hi ha sis alpinistes més que estan desapareguts, mentre que uns altres cinc ja han pogut ser rescatats. Almenys cinc persones ferides han estat rescatades per helicòpters i traslladades a Katmandú.

L'inspector de policia Basant Mishra ha explicat que han recuperat els cossos sense vida d'un escalador alemany i un guia nepalès. Han aparegut a uns 7.000 metres al mont Manaslu (8.163m), a uns 100 quilòmetres al nord-oest de Katmandú.

L'accident s'ha produït a gran alçada, en una zona de difícil accés per als equips de rescat. A més, els núvols i la boira dificulten les tasques de rescat.

La meca de l'alpinisme

Centenars d'escaladors estrangers van cada any als pics de l'Himàlaia, al Nepal, que compta amb 8 de les 14 muntanyes més altes del món, incloent-hi l'Everest. El mes de setembre marca l'inici de la temporada d'escalada.

En l'últim accident important a la zona, el 1995, hi van morir com a mínim 42 persones, entre elles 17 estrangers, per causa de les fortes nevades que van caure a la regió de l'Everest.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut