Barcelona

La premsa internacional recull el "conflicte" entre Catalunya i Espanya

El Financial Times, la BBC, Le Monde, l'agència italiana Ansa o el diari alemany Handelsblatt són alguns dels mitjans que han recollit la notícia. "Conflicte", "dura negativa" o "Rebuig" han estat algunes de les paraules utilitzades per descriure la trobada entre Mas i Rajoy a La Moncloa.

Carla PedretActualitzat
La trobada entre el president de l a Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy, ha estat recollida per la premsa internacional.

"Cap progrés en les negociacions entre Catalunya i Espanya", titula el prestigiós Finantial Times, que parla de "conflicte" entre els dos govern i pronostica que les tensions s'intensificaran en les pròximes setmanes. L'article afirma que Rajoy no ha fet "cap concessió a les demandes de pacte fiscal d'Artur Mas, amb el qual Catalunya tindria més control sobre les seves finances". Tot i això, el govern espanyol de centredreta vol mantenir "oberts els canals de negociació amb els catalans, malgrat l'increment del sentiment independentista a la regió".

The Economist es pregunta si Catalunya serà el pròxim estat independent d'Europa. L'article diu que després de l'enorme manifestació de l'11 de setembre a Barcelona, "l'exòtica" idea d'esdevenir un estat ha tornat de cop a la vida. La publicació recorda les paraules de Mas després de la diada: "Això no pot ser ignorat. Catalunya necessita un Estat". "La Constitució espanyola no permet la divisió de l'estat" i això xoca amb les aspiracions "de la regió més rica" de l'Estat. L'article conclou que "les causes directes dels problemes econòmics de Catalunya són la recessió i l'administració ruïnosa dels anteriors governs regionals. La independència no canviarà això. No està encara clar, però si els separatistes són, com va dir el rei, només 'perseguidors de quimeres'".

La BBC encapçala la seva notícia amb el titular "El president espanyol rebutja que Catalunya tingui poders sobre el seu pressupost". La cadena britànica explica que Rajoy ha descartat la petició de Catalunya de tenir independència fiscal, dies després d'una manifestació "gegant" a Barcelona. Recull també el malestar del president de la Generalitat que, segons la BBC, podria avançar les eleccions autonòmiques. Això podrien interpretar-se com un referèndum i un augment de la pressió sobre el govern espanyol.

The Guardian destaca la trobada en l'apartat d'esdeveniments clau de la crisi de l'Eurozona. Recull les declaracions de Mas afirmant que "s'ha perdut una oportunitat històrica". El rotatiu explica que s'espera que, en les pròximes setmanes, el president de la Generalitat decideixi la data de les eleccions, quan les enquestes "mostren un suport a la independència per sobre del 50%".

El francès Le Monde titula "Les reclamacions d'autonomia catalanes xoquen amb el "no" de Madrid". El diari recorda que Catalunya és la comunitat autònoma més endeutada del país. Per fer front a les seves dificultats financeres, el govern català exigeix "més autonomia pressupostària a Madrid" i culpa l'Estat de no fer front a les necessitats de finançament i a portar Catalunya a la crisi.

France Presse preveu que la crisi entre Madrid i Barcelona provocarà una embranzida de l'independentisme. L'agència explica com Catalunya, un dels motors d'Espanya, passa per moltes dificultats i demana més autonomia fiscal per poder gestionar els seus impostos, amb un model similar a Navarra i el País Basc.  Davant d'aquestes reclamacions, Rajoy demana "cohesió" i unitat per sortir d'una "crisi molt greu".
   
El diari econòmic alemany Handelsblatt titula "Dura negativa a Catalunya" i explica com el govern espanyol ha prohibit que la Generalitat pugui desenvolupar el seu propi sistema de recollida d'impostos emparant-se en el fet qur el pacte fiscal no hi cap, a la Constitució Espanyola.

L'agència italiana ANSA qualifica de "dolenta" la trobada entre el president català i l'espanyol i titula "Catalunya en el seu camí". L'article afirma que el president espanyol, Mariano Rajoy, no ha fet "cap concessió a les reivindicacions d'un pacte fiscal i a la creació d¡una agència tributària catalana per a la gestió exclusiva dels tributs". Ansa destaca que, després de la reunió, el president català ha convocat una roda de premsa a la seu de la Delegació de la Generalitat a Madrid i que ha assegurat que "Catalunya seguirà el seu camí".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut