Madrid

El rei alerta contra els que alimenten "dissensions" i persegueixen "quimeres"

-"El pitjor que podem fer en aquestes circumstàncies és dividir les forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres i aprofundir ferides".

-"No són bons moments per escrutar en les essències ni per debatre si són llebrers o conillers els que amenacen el nostre model de convivència".

RedaccióActualitzat
El cap d'Estat, el rei Joan Carles, ha reaccionat a l'onada independentista que es fa notar a Catalunya. El rei hi ha dit la seva abans que el mateix cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ho ha fet per avisar que les dificultats econòmiques, polítiques i socials només se superaran si els espanyols actuen units.

La crida del monarca s'ha publicat a la pàgina web de la Casa Reial, que es va renovar la setmana passada i ja ha patit alguns problemes després de la publicació de la carta. Segons La Zarzuela, ha estat una iniciativa personal de Joan Carles I que es fa pública cinc dies després que Artur Mas expliqués des de Madrid que Catalunya necessita estructures d'Estat. En aquell auditori no hi havia cap ministre, però sí Rafael Espotorno, cap de la Casa Reial.

En l'escrit del rei no apareix en cap cas la paraula "Catalunya", i el mateix govern ha fet una reacció d'urgència en què no es dóna per al·ludit, però si el context dels últims dies convida a pensar que la carta és una reacció a la gran manifestació de l'11 de setembre, també hi ha un altre element que ho confirma: el mateix rei ha avisat els periodistes en l'acte d'obertura de l'any judicial que avui mateix reaccionaria als últims esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya a través d'una carta. Amb tot, en veure com s'ha rebut la notícia, la Casa Reial ha volgut deixar clar que les paraules del rei no es poden interpretar només en relació amb Catalunya.

En qualsevol cas és força insòlit que el monarca surti al pas de l'actualitat política. Segons sembla, Mariano Rajoy estava al cas d'aquesta missiva i hi havia donat el seu vistiplau.

Sobre el contingut de la carta, el rei posa l'accent a demanar que els espanyols "remin plegats" per superar les dificultats i llança un avís: "Per garantir l'estat del benestar el pitjor que es pot fer és dividir forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres o aprofundir ferides".

Els símptomes de fractura a Espanya preocupen al monarca i, d'aquí, que en la carta s'afanyi a censurar que es recorri a les essències o que es debati de qui és la culpa dels que amenacen el model de convivència, "qui són llebrers i qui conillers", ha dit.

És destacable l'altra idea que subratlla el rei Joan Carles en la seva carta i que té a veure amb la història recent d'Espanya. El monarca, protagonista de la transició espanyola, recupera els valors d'esforç, generositat o diàleg que van marcar aquella etapa perquè es reforcin en els moments actuals.

El rei recorda que aquests valors, així com el sacrifici dels interessos particulars en àrees de l'interès general i la renúncia a la veritat en exclusiva, són els valors d'una societat sana i viva.


Text íntegre de la carta:
"...Carta de S.M. el Rey..."
No soy el primero y con seguridad no seré el último entre los españoles que piensa que en la difícil coyuntura económica, política y también social que atravesamos es imprescindible que interioricemos dos cosas fundamentales.

La primera es que solo superaremos las dificultades actuales actuando unidos, caminando juntos, aunando nuestras voces, remando a la vez. Estamos en un momento decisivo para el futuro de Europa y de España y para asegurar o arruinar el bienestar que tanto nos ha costado alcanzar. En estas circunstancias, lo peor que podemos hacer es dividir fuerzas, alentar disensiones, perseguir quimeras, ahondar heridas. No son estos tiempos buenos para escudriñar en las esencias ni para debatir si son galgos o podencos quienes amenazan nuestro modelo de convivencia. Son, por el contrario, los más adecuados para la acción decidida y conjunta de la sociedad, a todos los niveles, en defensa del modelo democrático y social que entre todos hemos elegido.

La segunda es que, desde la unión y la concordia, hemos de recuperar y reforzar los valores que han destacado en las mejores etapas de nuestra compleja historia y que brillaron en particular en nuestra Transición Democrática: el trabajo, el esfuerzo, el mérito, la generosidad, el diálogo, el imperativo ético, el sacrificio de los intereses particulares en aras del interés general, la renuncia a la verdad en exclusiva.

Son esos los valores de una sociedad sana y viva, la sociedad que queremos ser y en la que queremos estar para superar entre todos las dificultades que hoy vivimos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut