Pequín

Pugen de to les protestes a la Xina contra el Japó pel vell conflicte sobre la sobirania d'un grup d'illes

Les manifestacions per la disputa territorial que aquests dos països mantenen per les illes Senkaku o Diaoyu han derivat en greus aldarulls en diverses ciutats xineses. S'han cremat banderes i atacat diversos comerços i restaurants regentats per japonesos.

RedaccióActualitzat
Augmenta la tensió entre la Xina i el Japó per la disputa territorial que mantenen per les illes Senkaku, situades a l'oceà Pacífic. Milers de persones s'han manifestat a diverses ciutats del país a favor de la sobirania xinesa de les illes, anomenades Diaoyu en xinès.

Les marxes més violentes al voltant dels consolats japonesos s'han fet a Shenzhen, al sud-est del país. La policia ha hagut de dispersar els manifestants amb gasos lacrimògens. Tot i les fortes mesures de seguretat, els agents no han pogut evitar els aldarulls i la crema de banderes japoneses.

L'ambaixada japonesa a Pequín, envoltada de fortes mesures de seguretat, és l'objectiu dels manifestants.

Les protestes s'han estès a una seixantena de ciutats a tot el país i els manifestants han atacat comerços, restaurants i cotxes japonesos.

El primer ministre japonès s'ha vist forçat a intervenir-hi per reclamar que es restauri la calma en unes relacions tradicionalment molt tenses i exigeix a Pequín que garanteixi la seguretat dels ciutadans i les propietats japoneses a la Xina.

Aquest augment de la tensió ha coincidit amb la mort, aquest diumenge, del diplomàtic que havia de substituir l'ambaixador japonès a la Xina. L'home, de 60 anys, va ser trobat inconscient dijous a prop de casa seva.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut