Mèrida

Extremadura es desmarca del govern espanyol i aplicarà un IVA a la cultura del 13%

El president de la comunitat ha anunciat que no aplicarà la pujada de l'IVA cultural del 8 al 21%. El dirigent el PP ha dit que les activitats culturals es gravaran amb un impost del 13%, vuit punts per sota del que s'ha implantat a la resta de l'Estat.

RedaccióActualitzat
Extremadura no aplicarà la pujada de l'IVA cultural del 8 al 21%, segons ha anunciat el president de la comunitat, José Antonio Monago. El dirigent del Partit Popular ha dit que les activitats culturals es gravaran amb un impost del 13%, vuit punts per sota del que s'ha implantat a la resta de l'Estat.

José Antonio Monago assegura que l'administració autonòmica assumirà la diferència i ha defensat la mesura argumentant que, amb aquest percentatge, Extremadura estarà al mateix nivell que la mitjana europea. El president extremeny ha advertit que el seu govern no permetrà que els espais culturals de la comunitat quedin buits i ha defensat que la cultura s'ha de promoure amb diner públic.

En el mateix discurs, amb motiu del Dia d'Extremadura, Monago també ha avançat altres mesures de suport a la cultura, com per exemple una línia d'ajudes destinada als empresaris del sector que estiguin disposats a no repercutir la pujada del 8 al 13% de l'IVA a la comunitat.

Monago també promourà un projecte de llei per compensar la pujada de l'IVA del material escolar al 21%, amb l'establiment d'una deducció sobre la quota íntegra autonòmica de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) que beneficiarà més de 183.000 nens de 0 a 16 anys.

"Catalunya demana i Extremadura paga"

El president de la Junta d'Extremadura ha atacat en el seu discurs Catalunya. Emulant el seu homòleg gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que "Catalunya demana i Extremadura paga", en relació a la petició per part de la Generalitat de 5.023 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic.

Monago ha afirmat que cal "liderar la resistència contra aquesta iniciativa insolidària anomenada pacte fiscal català". El president autonòmic sosté que els 5.023 milions d'euros "surten de les butxaques de tots els extremenys, de tots els espanyols".

El PSOE diu que pagaran els ciutadans

El portaveu del Grup Socialista al Parlament extremeny, Valentín García, ha assegurat que la compensació de l'IVA suposarà que els extremenys hauran de "subvencionar" amb els seus diners la pujada d'aquest impost.

El PSOE considera que les deduccions fiscals que ha anunciat Monago són promeses "vàcues". Segons el seu portaveu, si es compleix serà per les rendes més altes, que fan la declaració de la renda. García denuncia que l'anunci té més a veure amb la presència de famosos en el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida que no pas amb un benefici per la ciutadania.
Anar al contingut