Frankfurt

El BCE comprarà deute però exigeix a Espanya que demani el rescat

Mario Draghi ha complert les previsions i ha anunciat compres directes de títols sobirans de forma il·limitada i fins que la prima baixi. La compra es farà sota condicions estrictes i sempre que els països demanin formalment el rescat. Per tant, s'hauran d'adherir als compromisos i mecanismes que això comporta. Sobre Espanya, Draghi ha dit que està a les mans del govern presidit per Mariano Rajoy sol·licitar l'ajuda.

RedaccióActualitzat
Finalment, el president del Banc Central Europeu ha fet l'esperat anunci: comprarà deute sobirà en el mercat secundari. La mesura, l'ha batejada com a "programa de transaccions directes monetàries a la zona euro". Ho farà de forma il·limitada fins que les primes de risc baixin i comprarà bons d'entre 1 i 3 anys. S'informarà setmanalment de les xifres d'aquest programa i el BCE renunciarà al seu privilegi de cobrament prioritari respecte a la resta de creditors privats.

A canvi, el BCE exigirà condicions estrictes als països amb problemes i que demanin el rescat.

El rescat, condició indispensable

Perquè l'entitat que dirigeix Draghi intervingui, segons ha fixat el mateix consell del BCE, serà "indispensable que (els països) s'adhereixin als compromisos i als mecanismes per demanar el rescat", segons ha dit textualment.

Sobre Espanya en concret, Draghi ha dit que està a les mans del govern presidit per Mariano Rajoy sol·licitar l'ajuda. "Hem dissenyat un programa (...) Està ara en mans del govern espanyol i en mans de l'Eurogrup, dels governs de l'eurozona", decidir si sol·liciten l'ajuda i si la autoritzen, respectivament". El màxim responsable del BCE no ha volgut "especular" sobre una possible compra de bons d'empreses espanyoles o altres possibles mesures, en ser preguntat per eventuals accions per facilitar a Espanya la refinançament en els mercats.

A més, Draghi ha dit que la compra de deute sobirà es farà sota estrictes condicions i que s'exigirà als polítics de la zona euro que impulsin reformes estructurals internes per garantir l'estabilitat a mitjà termini.

Un vot en contra

Finalment, Draghi ha dit que hi ha hagut un vot en contra de la decisió del BCE de comprar deute sobirà, però no ha precisat si es tracta del representat alemany, que fins i tot havia amenaçat d'abandonar l'entitat si s'adoptava la mesura.

Amb aquest anunci, Draghi ha complert les previsions i ha anunciat la compra directa de títols sobirans, tal com van filtrar dos membres del BCE citats per l'agència Bloomberg.

Dragui ha dit que el BCE ha pres la decisió per combatre les "distorsions severes" en els mercats de bons, així com per garantir la "irreversibilitat de l'euro" i la correcta transmissió de la política monetària a tots els països de l'eurozona.

Els tipus es mantenen al mínim

El Banc Central Europeu (BCE) també ha decidit mantenir estables els tipus d'interès en el mínim històric del 0,75%. D'aquesta manera, l'institut emissor de l'eurozona es resisteix a relaxar encara més la seva política monetària per estimular la recuperació d'activitat econòmica, després que la taxa interanual d'inflació de la zona euro pugés dues dècimes a l'agost, fins al 2,6%.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut