La cancellera Merkel i el president Hollande, en una imatge recent.
La cancellera Merkel i el president Hollande, en una imatge recent.
Berlín

Merkel i Hollande no escolten les peticions d'Atenes i l'insten a "continuar amb les reformes"

Tots dos líders s'han reunit a Berlín per parlar de la situació de Grècia i de l'economia europea. Alemanya i França han instat Atenes a esforçar-se més i a complir els compromisos amb la UE.

RedaccióActualitzat
Alemanya i França no accepten els precs de Grècia d'una prórroga en les retallades. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, han instat Atenes a "esforçar-se", "continuar amb les reformes", complir els seus compromisos amb la UE i desencallar així els diners del segon rescat. Merkel i Hollande han fet aquestes declaracions en una compareixença conjunta a Berlín aquest dijous, on s'han reunit per un sopar de feina.

En una compareixença sense preguntes, els dos dirigents han remarcat la necessitat que s'apliquin els acords de l'última cimera europea, especialment allò que té a veure amb la supervisió bancària. Només amb una supervisió "efectiva" es podrà "ajudar països com Espanya", ha afegit el president francès.

Merkel i Hollande han volgut mostrar bona sintonia, però les diferències són evidents. Alemanya manté una postura inflexible i considera que no s'ha de donar més temps a Atenes. Ho explicava unes hores abans de la trobada franco-alemanya, el ministre de finances alemany, Wolfgang Schäuble, qui assegurava que "donar més temps" a Grècia per aplicar les retallades i rebaixar el dèficit "no és una solució als problemes i termina significant més diners". En canvi, el govern francès mira de trobar una fórmula que permeti estovar l'oposició alemanya a qualsevol canvi en els compromisos de Grècia amb la UE.

I en mig d'aquest estira i arronsa hi ha el primer ministre grec. Andonis Samaras fa aquests dies una gira per Europa. Dimecres es va reunir amb el president de l'Eurogrup,Jean-Claude Juncker, que li va dir el mateix: s'han d'aplicar les reformes acordades. I és que no es prendrà cap decisió sobre una possible pròrroga dels ajustos fins que estigui enllestit l'informe de la troica, fet que no es preveu fins l'octubre.

Andonis Samaras es reunirà divendres amb Angela Merkel i dissabte amb François Hollande. A bande de les reunions diplomàtiques, el primer ministre grec ha iniciat una ofensiva de galanteig amb l'opinió pública alemanya, molt influent sobre Angela Merkel, que el 2013 s'enfronta a les urnes. En diverses entrevistes, Samaras ha demanat als ciutadans alemanys una "mica més d'aire per respirar" i ha subratllat el seu compromís de "tornar als alemanys els seus diners".

Merkel però no dóna el seu braç a tòrcer i ha rebaixat les expectatives de la reunió d'aquest divendres amb Samaras. L'informe de la troica podria tenir l'última paraula. 

Anar al contingut