El ministre d'Economia, Luis de Guindos
El ministre d'Economia, Luis de Guindos. (Foto: EFE)
Madrid

El govern de Rajoy exigirà una inversió mínima de 100.000 euros en preferents per no repetir errors del passat

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, avança que divendres que ve s'aprovarà un reial decret sobre el funcionament de la banca que, entre altres mesures, exigirià una inversió mínima de 100.000 euros en preferents per limitar-ne la comercialització a particulars.

RedaccióActualitzat
El futur de determinats productes financers complexos, com les polèmiques participacions preferents, farà un gir divendres. El Consell de Ministres té previst donar llum verda a un reial decret que regularà el funcionament de les entitats financeres i que canviarà les regles del joc de determinats productes que, segons Luis de Guindos, "per la seva naturalesa no són els més adequats per a l'estalviador normal".

El ministre d'Economia ha avançat en una entrevista a l'agència EFE aquesta i altres mesures cridades a evitar escàndols com el de les preferents, que ha atrapat més d'un milió de clients amb un producte sense venciment i lligat als beneficis de l'entitat.

Amb les noves regles del joc, les entitats que col·loquin preferents a les oficines hauran de destinar la meitat de l'emissió a inversors institucionals, a qui s'aplicarà les mateixes condicions que als particulars, per evitar discriminacions. Quan l'entitat no cotitzi a la borsa, s'exigirà al comprador que hi inverteixi com a mínim 100.000 euros. S'espera que això, juntament amb un registre que identifiqui productes complexos, en limitarà les possibilitats de comercialització.

Si malgrat tot el client vol adquirir-lo, se l'obligarà a posar per escrit el consentiment.

Negociacions en marxa

Fa un any la banca tenia un saldo de gairebé 30.000 milions d'euros en productes financers perpetus. La major part de bancs i caixes han ofert als seus clients intercanviar preferents per accions o altres productes que permetran recuperar els diners. El problema el tenen els clients de Bankia, Catalunya Caixa, Novagalicia i el banc de València. Aquestes entitats han rebut ajudes públiques i la Comissió Europea exigeix que el cost de reestructuració sigui pagat també pels seus creditors, en concret pels particulars.

De Guindos ha explicat que hi ha negociacions entre el Banc d'Espanya i Brussel·les per intentar minimitzar les pèrdues dels inversors però no ha volgut referir-se a les informacions que han publicat aquesta setmana alguns mitjans estrangers. La Unió Europea ha desmentit que per ara hi hagi cap acord. El ministre ha aclarit, però, que el producte que es rebi a canvi dels títols podrà vendre's al mercat secundari, cosa que no permeten les preferents, i tindran unes condicions que compensin els desavantatges d'aquestes.

Un futur

Més enllà de les noves normes en la venda de productes híbrids, el reial decret que prepara el govern inclou importants canvis en el funcionament dels bancs. Per exemple, l'exigència europea de crear el que s'anomena un "banc dolent" cridat a gestionar els actius de la banca intervinguda, de cobrament arriscat o difícil.

També es redefinirà l'actuació del Fons de Reestructuració Ordenada, el FROB, que tindrà una capacitat més gran de supervisió.
Anar al contingut