Catalunya

Les farmàcies catalanes comencen a aplicar aquest dimecres el copagament en funció de la renda

Fins ara, tots els treballadors pagaven un 40 per cent del preu de cada medicament. A partir d'avui, en pagaran entre el 40 i el 60 per cent en funció de la seva renda. Als pensionistes no se'ls aplicarà fins a l'octubre, però, a partir del setembre, se'ls cobraran els endarreriments.

RedaccióActualitzat
Les farmàcies catalanes comencen a cobrar a partir d'aquest dimecres els medicaments en funció de la renda dels treballadors en actiu que els sol·liciten. Això vol dir que, si fins ara tots els treballadors pagaven un 40% de cada medicament, ara en pagaran un 40, 50 o 60 per cent en funció dels seus ingressos. El sistema ja es va posar en marxa l'1 de juliol, però l'aplicació informàtica no estava a punt i durant aquest mes s'ha continuat cobrant el 40 per cent a totes les persones en actiu. Els encarreriments acumulats a partir de l'1 de juliol s'hauran d'abonar a partir del setembre.

Sis de cada deu treballadors en actiu -els que tenen les rendes més baixes- continuaran abonant el 40% del preu del medicament. Un de cada tres en pagarà la meitat i un 1%, amb rendes superiors als 100.000 euros, en pagaran el 60%.

Els pensionistes no es veuran afectats per aquesta fórmula fins a l'octubre, que és quan el Departament de Salut té previst tenir enllestit el sistema informàtic que regula les seves receptes. La immensa majoria hauran d'abonar un 10 per cent del fàrmac amb un límit d'entre 8 i 60 euros. Tot i que el pagament no estarà en vigor fins l'octubre, a partir del setembre hauran de pagar els diners pendents dels fàrmacs adquirits des de l'1 de juliol.

Aquest nou sistema de copagament, sumat a l'euro per recepta a Catalunya, ha provocat que tots els medicaments que costen entre 1,68 i 1,99 euros surtin més barats si es compren de forma lliure que amb recepta. Aquesta paradoxa afecta 251 medicaments.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut