Barcelona

El Parlament aprova la proposta de pacte fiscal per àmplia majoria

El gruix del document ha tingut el suport de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i Joan Laporta, tot i que els socialistes s'han desmarcat en el suport a l'Agència Tributària pròpia. El PP s'ha abstingut en bona part de les votacions. Ciutadans i Solidaritat hi han votat en contra per raons diametralment oposades. El document s'haurà de debatre al Congrés dels Diputats aquest 2012.

Joan Raventós RafecasActualitzat
El ple del Parlament ha aprovat la proposta de pacte fiscal que s'ha debatut aquest dimecres. La intenció del govern era aconseguir una votació global del document per escenificar un consens incontestable, però la reticència del PSC a donar suport a una Agència Tributària pròpia ha propiciat que la proposta s'hagi votat per diferents blocs.

Així, la proposta global s'ha aprovat a partir del suport que ha tingut el gruix del document pactat pels grups de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i el diputat no adscrit Joan Laporta.

Però aquesta proposta diu que l'Agència Tributària catalana ha de recaptar i gestionar tots els impostos a Catalunya i col·laborar amb l'estatal, i aquí hi havia el principal escull amb el PSC, que volia un consorci entre les dues agències. És per això que els socialistes s'han abstingut en aquest tema i també en un altre: el punt que estableix una quota de retorn a l'Estat en concepte de serveis prestats pel govern espanyol a Catalunya.

En realitat, no tots els socialistes s'hi han abstingut. El diputat Ernest Maragall ha trencat la disciplina de vot en el punt que reclama una hisenda pròpia per a Catalunya i s'ha sumat a les tesis de CiU, ERC i ICV-EUiA en totes les votacions del punt 4. Segons fonts socialistes consultades per l'ACN, el diputat havia traslladat al matí la seva intenció de desmarcar-se de la resta del grup.
En la imatge de l'esquerra s'hi aprecia el vot díscol de l'escó que ocupa Ernest Maragall a l'hemicicle.



En la resta de punts s'ha obtingut un consens força ampli amb el suport de CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i Joan Laporta. També cal destacar que el Partit Popular només ha votat en contra del punt 4 de la proposta, que detallava pròpiament el model de pacte fiscal i que és l'únic en què el PSC s'ha abstingut. En els altres sis punts de la proposta, que vénen a reivindicar la necessitat d'un nou acord de finançament per a Catalunya, els populars hi ha votat a favor.

Per la seva banda, els set punts de la proposta han comptat amb l'oposició de Ciutadans i Solidaritat per la Independència per motius diametralment diferents. Albert Rivera (C's) diu que el pacte fiscal va en el camí de construir un estat i ell no en vol ser responsable. Uriel Bertran (SI) diu just el contrari, que el pacte fiscal només fa que ajudar a perdre el temps de cara a aconseguir la independència.

El suport majoritari a les dues resolucions ha donat el vistiplau de Parlament de Catalunya a la proposta de pacte fiscal que ara s'haurà de dur a Madrid i sotmetre's a debat abans no acabi aquest 2012.

El document que arribarà a la Carrera de San Jerónimo es resumeix, principalment, en cinc punts:

1. Un canvi de model que implica sortir del règim comú de la LOFCA.
2. Recaptació i gestió de tots els impostos per part de l'Agència Tributària catalana.
3. Capacitat normativa plena sobre els impostos suportats a Catalunya.
4. Acordar bilateralment l'aportació catalana a l'Estat en concepte de serveis prestats per Madrid.
5. Mantenir la posició un cop descomptada la contribució a la solidaritat.

Recupera el minut a minut del debat sobre el pacte fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut