Madrid

El govern espanyol augmenta l'IRPF als autònoms i redueix l'ajuda al lloguer

El govern espanyol ha publicat al BOE més retallades de les que va explicar en el Consell de Ministres. Ha sorprès, entre altres, l'augment de l'IRPF per als autònoms. També es redueixen les ajudes al lloguer per als joves i s'endureix l'accés a prestacions un cop s'ha acabat l'atur.

RedaccióActualitzat
Les mesures d'austeritat del govern espanyol van més enllà del que es van explicar en el Consell de Ministres. El Butlletí Oficial de l'Estat ha servit d'instrument per concretar més retallades. Ha sorprès, entre altres, l'augment de l'IRPF per als autònoms. A partir de l'1 de setembre, els rendiments de les activitats professionals hauran de tributar al 21% i no al 15, com fins ara.

En principi, es tracta d'una mesura temporal, fins al 2013. Es calcula que aquesta mesura afectarà tres milions de treballadors autònoms. Les associacions que representen aquest col·lectiu ja han dit que representa un fre a l'emprenedoria.

Tampoc no queda clar que la paga de Nadal que han perdut els funcionaris es recuperi al 2015, com s'havia dit. Segons la lletra petita publicada al BOE, la paga es recuperarà aquell any només si l'executiu compleix amb els objectius d'estabilitat.

Retallada laboral

En l'àmbit laboral sí que s'ha explicat que es reduirà la prestació per desocupació a partir dels sisè mes per als nous parats, o que s'eliminen de la majoria bonificacions, però no s'havia dit que s'elimina el subsidi especial per als majors de 45 anys un cop s'ha esgotat la prestació contributiva, que podia arribar als 700 euros mensuals si es tenen fills a càrrec. S'hauran de conformar amb el subsidi ordinari, de 426 euros.

A més, el cobrament dels subsidis es condicionarà més al patrimoni personal de cadascú.

També es modifica el règim d'accés per cobrar la renda activa d'inserció. A banda d'haver esgotat l'atur i el subsidi posterior, no es podrà haver rebutjat cap oferta de feina o cursos de formació sense causa justificada.

Retallades també en habitatge

El govern espanyol també ha decidit retallar les ajudes al lloguer per a joves de la renda bàsica d'emancipació. Ho fa un 30%, fixant la quantitat en 147 euros, que són incompatibles amb altres ajudes de caràcter autonòmic.

A més, desapareix la compensació fiscal per haver adquirit una vivenda abans del 2006. Aquests propietaris continuaven desgravant un 20% del màxim permès de la hipoteca en comptes del 15% que es va establir per normativa el 2006. Ara, tothom desgravarà el 15%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut