Madrid

El govern suprimirà el 30 per cent de regidors i elimina les mancomunitats

La reforma de l'actual llei de bases de règim local preveu un estalvi de 3.500 milions d'euros. Entre les mesures acordades, el ministre Montoro ha anunciat que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants que no compleixin passaran a mans de les diputacions, l'eliminació de les mancomunitats i la reducció en un 30 per cent del nombre de regidors.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat avui divendres la llei de reforma de l'administració local, que modifica l'actual llei de bases de règim local. La norma s'anomenarà "llei de racionalització i sostenibilitat" i el seu objectiu serà posar ordre a l'estructura de les administracions locals.

En aquest sentit, la vicepresidenta del govern, Soraya Saénz de Santamaría, ha dit que totes les administracions públiques han de portar a terme una "racionalització absoluta" i reduir costos, incloses les entitats locals. Segons Saénz de Santamaría, la llei servirà per guanyar en competitivitat i millorar l'economia per créixer" i farà que els municipis més petits ofereixin més bons serveis públics als ciutadans i a un cost inferior.

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha considerat que l'aprovació del projecte de llei està encaminat a "simplificar i reduir les estructures burocràtiques i polítiques d'Espanya" i fer real el principi d'"una administració, una competència". Així, es preveu un estalvi de 3.500 milions d'euros.

Una de les mesures acordades és la supressió de les mancomunitats amb l'objectiu d'aconseguir un "estalvi de 700 milions d'euros", segons Santamaría.

Per altra banda, Montoro ha informat que es vigilaran, concretament, els municipis de menys de 20.000 habitants. Si aquests no compleixen la qualitat dels serveis, quedaran en mans de les diputacions, que es convertiran en "gestores centralitzadores" de serveis públics d'ordre menor.

Una altra de les mesures comunicades avui en roda de premsa per Montoro és la reducció en un 30 per cent del nombre de regidors, en favor "de la presa de decisions polítiques". No obstant això, ha informat que aquesta reducció no es podrà aplicar fins a les pròximes eleccions municipals, ja que els regidors actuals van sortir escollits a les urnes.

Finalment, el ministre d'Hisenda ha informat que es recuperarà la figura de l'interventor i del secretari municipal. Ha justificat aquesta mesura afirmant que aquesta figura suposa objectivitat i transparència i "mai s'havia d'haver perdut".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut