El ministre d'Economia, Luis de Guindos
De Guindos ja va anunciar fa unes setmanes que el PIB no seria tant dolent com el previst
Madrid

De Guindos anuncia la creació d'un fons de 18.000 milions per finançar les autonomies amb problemes econòmics

El fons, sense personalitat jurídica, s'aprova mitjançant un reial decret llei i l'adhesió per part de les comunitats és voluntària, però comporta l'assumpció de condicions pressupostàries i financeres.

Actualitzat
El ministre d'Economia Luis de Guindos ha anunciat la creació d'un fons per cobrir les necessitats de finançament de les comunitats autònomes, que s'han estimat en un màxim de 18.000 milions d'euros. L'anunci l'ha fet De Guindos en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha explicat que aquest mecanisme servirà per proporcionar finançament a les comunitats davant la dificultat amb què es troben actualment. Segons ha explicat, algunes de les comunitats, que no ha citat, podrien arribar a situacions límit per aquestes dificultats de diner líquid.

El fons, sense personalitat jurídica, s'aprova mitjançant un reial decret llei i l'adhesió per part de les comunitats és voluntària, però comporta l'assumpció de condicions pressupostàries i financeres. Així, les comunitats que s'hi sumin hauran de presentar plans d'ajust i estan obligades a donar informació puntual sobre la seva situació i fins i tot poden ser intervingudes si incompleixen els venciments de deute. A més, hauran de respectar el principi de la consolidació financera perquè el camí d'endeutament sigui sostenible i permet que els comptes no es vegin desbordats.

Es finançarà per part del Tresor Públic i la gestió correspondrà al Ministeri d'Hisenda i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). El fons donarà préstecs a les comunitats, partint del cost del finançament del Tresor, més un diferencial reduït, ha detallat De Guindos. La vigència d'aquest mecanisme serà indefinida, fins que deixin de persistir els problemes per obtenir liquiditat.

Respecte al càlcul dels 18.000 milions de màxim, De Guindos ha informat que l'estimació l'han fet els ministeris d'Economia i d'Hisenda i que el seu ús dependrà de les comunitats que s'hi adhereixin, dels venciments i del seu dèficit. Els 18.000 milions seran proporcionats pel Tresor, que no modificarà el seu calendari d'emissions. Part del finançament del fons provindrà d'un préstec de Loteries de l'Estat, a càrrec dels seus ingressos de futur per valor de 6.000 milions d'euros.
Anar al contingut