Fotografia antiga de l'escut l'any 1932 (Foto: ACN)
Fotografia antiga de l'escut l'any 1932 (Foto: ACN)
Barcelona

El Parlament cobrirà l'escut de Felip V amb la senyera el 10 de setembre en l'inici dels actes de la diada

El cobriment de l'escut borbònic no augmentarà el pressupost del Parlament per als actes de la Diada respecte a l'any passat.

RedaccióActualitzat
El Parlament cobrirà l'escut de Felip V amb la senyera el 10 de setembre, en l'inici dels actes de commemoració de la diada de Catalunya.

Es recuperarà un disseny similar al de les 4 barres que va utilitzar Francesc Macià per ocultar l'escut borbònic del 1932 i que van ser retirades després de la caiguda de Barcelona a la Guerra Civil.

L'acte de cobriment de la façana principal de l'edifici es farà immediatament després del lliurament de la medalla d'honor del Parlament i coincidirà amb la inauguració parlamentària dels darrers 80 anys. Tot i que la Mesa encara no ha decidit de manera oficial qui rebrà el màxim reconeixement que ofereix la cambra catalana, sobre la taula només hi ha una proposta, la d'Òmnium Cultural.

Segons el secretari de la Mesa del Parlament i encarregat dels actes de la diada, Josep Rull, "s'ha triat l'opció més barata, que, a més, és la que s'assembla més a la que es va triar durant la República".

El cobriment de l'escut borbònic no farà que el pressupost del Parlament per als actes de la diada sigui superior a l'any passat. Segons explica Rull, un exemple de la contenció pressupostària que s'ha fixat des de la Mesa ha estat la supressió del càtering posterior al lliurament de la medalla d'honor.

"El cobriment es farà amb un material molt lleuger, una mica més sofisticat que el guix i deixarem un petit espai entre les quatre barres i l'escut de Felip V", apunta Rull. De fet, l'escut és un bé catalogat i, per tant, el Parlament s'ha compromès a no malmetre'l. Per això, entre les quatre barres i l'escut hi haurà uns centímetres.

Un cop s'hagin descobert les quatre barres es projectarà a la façana principal un fragment del discurs d'inauguració del Parlament que va fer Macià el 6 de desembre del 1932.

Coincidint amb l'acte de cobriment de l'escut d'armes de Felip V, el Parlament inaugurarà el 10 de setembre una exposició itinerant que recorrerà Catalunya per acostar als ciutadans la història parlamentària del país des del 1932 fins al 2012. "S'explicarà, entre altres coses, per què es va escollir el polvorí de Felip V per acollir el Parlament, es donaran detalls dels anys del Parlament a l'exili i també hi haurà una part centrada en el moment actual", destaca Josep Rull.

Anar al contingut