Barcelona

La pedra fa malbé unes 25.000 hectàrees de cultius i deixa una quinzena de municipis en situació de zona catastròfica

La tempesta va castigar zones del Segrià, les Garrigues, la Noguera, l'Urgell i, sobretot, el Pla d'Urgell, on algunes explotacions han perdut fins al 100% de la collita. Es calcula que hi ha 25.000 hectàrees afectades, sobretot d'arbres fruiters i blat de moro. Una quinzena de municipis demanaran la declaració de zona catastròfica pels importants danys causats per la pedra, en alguns casos superior a la mida d'un ou. Vehicles, finestres, cablejat elèctric i mobiliari urbà també en van resultar afectats.

RedaccióActualitzat
Diuen que després de la tempesta arriba la calma, però, després de les fortes pedregades d'aquest dijous, per a molts pagesos i veïns de la comarca del Pla d'Urgell i de zones del Segrià, les Garrigues, la Noguera i l'Urgell, la tranquil·litat encara queda lluny.

Els afectats han començat a avaluar els desperfectes i el panorama ha estat qualificat per l'alcalde de Mollerussa de dramàtic. I és que una pedregada com la d'ahir feia 26 anys que no es veia en aquesta zona.

Va durar poca estona, però van caure pedres de més de sis centímetres de diàmetre, una mica més grans que les pilotes de golf o que els ous.

Mollerussa ja ha anunciat que demanarà la declaració de zona catastròfica pels danys de la pedregada i una quinzena o vint municipis més podrien fer el mateix.

El camp, molt afectat

Els arbres fruiters, el conreu de blat de moro i altres cultius han rebut de valent.

Es calcula que s'han vist afectades unes 25.000 hectàrees i que la majoria d'explotacions podrien perdre entre el 25 i el 50% de la collita. Aquesta xifra pot augmentar fins al 100% en algunes instal·lacions del Pla d'Urgell, la zona més castigada.

El Departament d'Agricultura insta els explotadors a presentar com més aviat millor els comunicats d'afectació, i ja ha demanat al consorci d'assegurances Agroseguro que agilitzi els tràmits de peritatge i restitució de danys a la zona afectada per la tempesta.

També s'han mostrat preocupats per la davallada de la producció que pot haver-hi i de com afecta les centrals de fruita i l'abastiment dels mercats.

La pedra també va causar importants desperfectes en vehicles, persianes i vidres d'edificis, també al cablejat elèctric i al mobiliari urbà, i hi va haver petites inundacions als carrers. El CAP d'aquesta localitat va haver d'atendre diverses persones per cops causats per la pedra.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut