Col·lisió de protons per trobar el bosó de Higgs (Foto: CERN)
Col·lisió de protons per trobar el bosó de Higgs (Foto: CERN)
Sant Joan Despí

L'origen de la (maleïda) "partícula de Deú"

De com la "Goddamn particle" de Higgs, que és ateu, va passar a dir-se "partícula de Déu".

RedaccióActualitzat
Una de les preguntes que han sorgit arran del descobriment per part del CERN d'una nova partícula, que podria ser l'anomenada partícula de Higgs, és per què aquesta és coneguda com la "partícula de Déu".

Si tenim en compte que el mecanisme fa referència a una teoria de la física, què hi pinta Déu en una investigació científica i què fa la comunitat científica parlant de Déu?

Un cop d'ull a la Wikipedia revela que la "culpa" és del llibre del Nobel de Físcia Leon Lederman, escrit conjuntament amb Dick Teresi, "La partícula divina. Si l'univers és la resposta, quina és la pregunta?" (En anglès: "The God particle: If the Universe is the answer, what is the question?").

Lederman va batejar el bosó de Higgs com "la partícula de Déu" perquè és "tan central per a la situació actual de la física, tan crucial per entendre l'estructura de la matèria i, alhora, tan difícil de trobar" que li va semblar apropiat. I va afegir, fent broma, que el seu editor no li hauria permès batejar-la com la "partícula maleïda" (en anglès, "Goddamn particle"), que hauria estat "un nom més adequat".

A qui no li agrada que Déu aparegui en aquesta tema és al científic que hi ha al darrere, Peter Higgs, que és ateu però creu que el nom "pot ofendre la gent religiosa".
Anar al contingut