Santiago de Compostel·la

Troben el Còdex Calixtí al garatge de l'electricista que presumptament l'hauria robat

El manuscrit era al garatge de l'edifici on viu l'operari, que és un extreballador del temple. També han detingut la seva dona, el seu fill i la parella d'aquest, com a còmplices. Demà farà just un any que el preuat text va desaparèixer de la catedral de Santiago de Compostel·la.

RedaccióActualitzat
La policia ha recuperat el valuosíssim Còdex Calixtí robat ara fa pràcticament un any de la catedral de Santiago de Compostel·la. El manuscrit era al garatge de l'edifici de Milladoiro (la Corunya) on viu l'electricista que presumptament l'hauria robat. L'home ha estat detingut aquest dimecres, juntament amb tres membres més de la seva família.

Com a principal sospitós s'ha detingut un electricista, a qui es considera l'autor material del robatori. L'home era treballador de la catedral de Santiago i va ser acomiadat quan l'Església es va veure obligada a regularitzar els seus treballadors. Molt religiós, el detingut no faltava mai a la missa de dos quarts de 8 del matí a la catedral.

També s'han detingut tres persones més de la seva família i entorn: la seva dona, el seu fill i la companya d'aquest, com a presumptes còmplices.

A tots quatre els han dut a la comissaria. Tot i que, segons fonts policials, l'electricista no es mostrava "gaire disposat a col·laborar", finalment s'ha pogut recuperar la joia històrica, artística i religiosa.

Les mateixes fonts han explicat que l'electricista fins i tot havia arribat a posar preu a la peça, aproximadament 40.000 euros, quantitat que, segons ell, el temple gallec li devia pels seus treballs. El preu real del còdex, però, és molt superior. L'any 1993 es va situar en 1.000 milions de pessetes —l'equivalent a 6 milions d'euros—, la quantitat a la qual pujava l'assegurança de l'obra amb motiu d'una exposició on es podia veure.

Després de la desaparició, observant les circumstàncies del robatori, des del primer moment la policia es va centrar en les persones que tenien accés al text, que data del segle XII i que és una mena de guia per als pelegrins que seguien el camí de Sant Jaume.

La setmana passada, la policia va escorcollar diverses propietats de la família, on va trobar monedes i altres restes procedents de la catedral, així com una gran quantitat de diners. De fet, el diner localitzat ascendiria a 1,2 milions d'euros, segons fonts policials. Dotze agents han treballat en exclusiva per a aquest cas.

Després de la desaparició del còdex, els advocats de la catedral de Santiago van arribar a dir que garantien el secret professional i que no revelarien la identitat dels lladres si un penedit tornava el còdex o en feia arribar detalls que en permetessin la localització. Però el cas es va mantenir obert i la investigació va continuar el seu curs fins avui.

Es dóna la circumstància que justament aquest dijous es complirà un any del robatori del Còdex Calixtí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut