Barcelona

El TNC presenta la programació de la temporada 2012/2013 amb majoria d'autors catalans

El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat avui la programació de la temporada 2012/2013, l'última de Sergi Belbel com a director artístic. El TNC fa una aposta pels autors catalans contemporanis i en programa 4 a la Sala Gran.

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la presidenta del Consell d'Administració del Teatre Nacional de Catalunya, Sol Daurella, i el director artístic del TNC, han presentat avui la programació de tota la temporada 2012/2013 del TNC, l'última de Sergi Belbel com a director artístic.

Per primera vegada en 15 anys, la tendència habitual fins ara del TNC s'inverteix: a la Sala Gran s'hi farà teatre català contemporani i, a la Sala Petita, els clàssics.

I és què Sergi Belbel ha confessat la seva obsessió per oferir els muntatges de l'autoria catalana contemporània. "La dramatúrgia catalana contemporània realment s'ha expandit, ha millorat, la gent jove s'ha posat les piles, la gent jove ha començat a beure de les fonts de moltíssima gent que ha passat per aquí, han vist molt teatre internacional i jo crec que amb la nostra dramatúrgia catalana no tenim res a envejar a cap dramatúrgia viva d'arreu del món".

La temporada vinent el TNC fa, doncs, una gran aposta pels autors catalans contemporanis, amb l'estrena a la Sala Gran de 4 autors catalans de menys de 40 anys: Albert Espinosa, Jordi Casanovas, Marc Rosich i Pere Riera. Fins ara l'únic autor català viu que havia estrenat a la Sala Gran era Josep Maria Benet i Jornet, amb "Olors", dirigida per Mario Gas.

La pròxima temporada també inclourà 2 clàssics universals, "Quan despertem entre els morts", de Henrik Ibsen, i "Macbeth", de William Shakespeare, 2 clàssics catalans, Santiago Rusiñol i Ramon Vinyes i 2 autors contemporanis estrangers, David Hirson i Daniele Finzi Pasca.

La programació també presenta 3 espectacles de dansa, Sol Picó, Philipppe Decouflé i Maduixa Teatre.

En la roda de premsa de presentació, el conseller Mascarell ha assenyalat que "aquesta temporada no serà una més, l'aposta pels nous autors catalans serà l'empenta que li cal al teatre català". Val a dir que dins de l'aposta pels autors catalans es presenten obres de 9 autors vius d'aquí: Albert Espinosa, Jordi Casanovas, Marc Rosich, Pere Riera, Pau Miró, Jordi Faura, Helena Tornero, Nao Albet i Marcel Borràs.

Mascarell ha ressaltat que Belbel continuarà tenint un paper primordial dins l'escena catalana: "Ens cal l'emoció i la intel·ligència de Sergi Belbel, la seva capacitat per dinamitzar la intel·ligència dels altres". Dijous es coneixerà el nom del seu substitut.

Aquest any el TNC tanca la temporada amb un 73% d'ocupació i més de 140.000 espectadors i, sobretot, amb l'èxit esclatant d'"Agost", l'espectacle més vist de la història del TNC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut