Barcelona

Diversos col·lectius criden a no pagar l'euro per recepta en considerar-la una taxa discriminatòria i injusta

Diversos col·lectius criden a no pagar la nova taxa que grava la compra de medicaments, en considerar-la discriminatòria i injusta. La Generalitat ja ha avisat que se sancionarà qui no pagui amb un 20% de recàrrec sobre l'import impagat.

Eva ClotaActualitzat
L'euro per recepta ja és una realitat però la seva entrada en vigor no està exempta de polèmica. Qui més qui menys ha avançat la compra de tants medicaments com ha pogut -aquest mes de juny se n'ha dispensat un 20% més en relació amb el mateix període de l'any passat- però n'hi ha que van més enllà i propugnen un #novullpagar farmacèutic.

És el cas de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública o del col·lectiu Dempeus per la salut pública, entre altres col·lectius contraris a la mesura.

Els primers denuncien que la nova taxa envaeix competències estatals i que és discriminatòria i injusta. Ells mateixos s'han encarregat de denunciar-la davant el Ministeri de Sanitat i el Defensor del Poble, però, a més, fan una crida als ciutadans a no pagar-la i a denunciar-la als tribunals.

Els segons alerten de les desigualtats que la mesura pot comportar i diuen que hi haurà gent que es veurà obligada a triar entre menjar o pagar els medicaments. Tot plegat, diuen, quan ja s'han pagat impostos i davant els casos de corrupció a la societat catalana que es van coneixent i els milions que es destinen a rescatar "les malifetes i estafes dels bancs". Des del col·lectiu es demana que no es pagui l'euro per recepta i que s'entregui al farmacèutic una carta de protesta per al conseller de salut, Boi Ruiz.

El govern respon

Davant la possibilitat que una campanya semblant a la insubmissió contra els peatges s'estengui a l'euro per recepta, la Generalitat ja ha avisat que se sancionarà qui no pagui.

L'usuari que no vulgui abonar la taxa rebrà igualment el medicament, però haurà d'omplir un formulari amb les seves dades, que el farmacèutic remetrà al Departament de Salut.

L'administració catalana enviarà una notificació al deutor perquè pagui l'import de forma voluntària i, si no respon, se li reclamarà per la via de constrenyiment -execució forçosa- amb un recàrrec d'un 20% sobre l'import reclamat.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha insistit que l'euro per recepta és "plenament legal", ha reiterat que la intenció és fomentar un consum més responsable dels medicaments i un ús més eficient dels recursos sanitaris. El departament ha calculat que amb la nova taxa es recaptaran uns 100 milions d'euros cada any.

El president català, Artur Mas, també ha defensat la nova taxa i ha advertit que no és una mesura temporal, sinó que ha vingut per quedar-se.

Els farmacèutics, preocupats

La nova taxa també ha rebut crítiques per part del col·lectiu que l'ha de fer efectiu: el dels farmacèutics. Denuncien que són ells qui han de donar la cara i fer una tasca de recaptadors que no els pertoca.

La taxa, batejada pel govern com "tiquet moderador", se solaparà a partir de l'1 de juliol amb l'augment del percentatge que paguen els ciutadans per cada medicament, que oscil·larà en funció de la renda entre el 40% i el 60% del total, i que en el cas dels pensionistes serà del 10%.

El sector tem que la suma d'una i altra mesura perjudiqui el negoci i caigui la venda de medicaments de caràcter estacional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut