Copenhaguen

Breivik diu que va actuar en defensa de la seva ètnia i amenaça amb nous atacs

A l'exposició final, Breivik ha dit: "Els atemptats del 22 de juliol van ser atacs preventius en defensa del meu grup ètnic, i per això no puc reconèixer la culpa. Vaig actuar en nom del meu poble, la meva religió i el meu país. Exigeixo ser posat en llibertat".

RedaccióActualitzat
Cap penediment; amenaces. Així es pot resumir el parlament d'Anders Behring Breivik que ha tancat el judici per l'assassinat de 77 persones a Oslo i a l'illa d'Utoya. Breivik ha tornat a mostrar la seva actitud desafiant al tribunal que el jutja i ha demanat la seva absolució.

"Els atemptats del 22 de juliol van ser atacs preventius en defensa del meu grup ètnic, i per això no puc reconèixer la culpa. Vaig actuar en nom del meu poble, la meva religió i el meu país. Exigeixo ser posat en llibertat".

Amb aquestes paraules, Breivik ha justificat la massacre però ha anat més enllà: ha amenaçat que hi haurà més atacs perpetrats pels "meus germans en els moviments de resistència noruec i europeu". Breivik ha avisat que "estan seguint aquest cas mentre planegen nous atacs", ha dit just abans de llançar aquest advertiment als membres del tribunal: "poden ser responsables que 40.000 persones morin".

La defensa d'Anders Behring Breivik, l'assassí confés de 77 persones a l'illa d'Utoya i a Oslo, el juliol de l'any passat, ha demanat que la pena per al seu client sigui la més lleu possible. A l'exposició final, els advocats han dit que Breivik és penalment responsable i s'han oposat a la petició del fiscal d'internar Breivik en un centre psiquiàtric. Per això han defensat que compleixi la pena a la presó.

L'advocat principal, però, ha argumentat que la condemna hauria de ser el màxim de lleu possible perquè es va tractar d'"un fet violent aïllat" i Breivik ja ha dit que es dedicarà a escriure. En canvi, la fiscalia ha demanat al jutge, en el cas que no opti per l'internament psiquiàtric, una pena de custòdia de 21 anys, una tipus de condemna a presó que es pot prolongar indefinidament mentre se'l consideri perillós.

El judici de Breivik, que queda aquest divendres vist per a sentència, ha durat deu setmanes i s'espera que la sentència se sabrà o bé a finals de juliol o bé a finals d'agost. Breivik ja ha dit en més d'una ocasió que, si és condemnat a rebre tractament psiquiàtric, hi recorrerà, ja que ell es considera responsable penal dels actes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut