Barcelona

Boi Ruiz fixa el topall d'aquest any per a l'euro per recepta en 36 euros per persona

L'euro per recepta, la taxa que gravarà amb un euro cada medicament receptat, entrarà en vigor a Catalunya dissabte, amb un topall de 36 euros per a aquest 2012. Amb aquesta taxa es preveu recaptar 50 milions d'euros fins a finals d'any.

RedaccióActualitzat
L'euro per recepta, la taxa que gravarà amb un euro cada medicament receptat, entrarà en vigor a Catalunya dissabte, amb un topall de 36 euros per a aquest 2012.

Segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, "aquest any el límit màxim serà de 36 euros. Hauríem pogut decidir que en menys mesos el topall fos el mateix però no, serà de 36 euros perquè creiem que és raonable fer l'aplicació percentual al temps en què la taxa s'aplicarà".

La Conselleria de Salut calcula que cada català pagarà 13 euros l'any amb la nova taxa per recepta. També hauran de pagar aquest euro per recepta les persones que comprin medicaments a Catalunya encara que siguin d'altres comunitats de l'Estat o estrangers.

Amb aquest nou gravamen es preveu recaptar 50 milions d'euros fins a finals d'any i 100 milions anuals a partir del 2013. La taxa té com a objectiu racionalitzar el consum de fàrmacs i, per tant, estalviar en aquesta partida. Aquests diners revertiran en el sistema sanitari.

El conseller ha dit que aquesta taxa "mai no serà una barrera d'accés" als tractaments perquè no s'aplicarà a unes 127.000 persones que reben pensions no contributives i de la renda mínima d'inserció, entre d'altres.

Si algú no vol pagar l'euro per recepta, el farmacèutic li donarà el medicament, però després se'l multarà. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que qui obliga a pagar és la llei, no el farmacèutic.

"Els professionals de les oficines de farmàcia no són recaptadors de taxes. Qui té l'obligació de pagar les taxes és el ciutadà, no el farmacèutic de cobrar-la. Fem aquest matís perquè a qui obliga la llei és al ciutadà, no al farmacèutic. El farmacèutic és un agent facilitador que això sigui possible. I qui perjudica als altres ciutadans no pagant la taxa és el ciutadà que no la pagui, no el farmacèutic que no la cobri."

Ruiz admet que el sistema "tindrà algunes disfuncions" les primeres setmanes, però que el sistema informàtic que funcionarà a les farmàcies reconeixerà aquells pacients que ja hagin pagat 61 euros, 36 aquest any, i que, per tant, no han de pagar més.

Aquesta casuística afecta unes 800.000 persones a Catalunya i exclourà els fàrmacs que tinguin un preu inferior a 1,67 euros.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut