Un home consulta els índexs a la Borsa de Madrid en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Un home consulta els índexs a la Borsa de Madrid en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Les eleccions gregues no actuen de bàlsam i la prima de risc espanyola es dispara a màxims històrics

· La prima de risc espanyola ha tancat en els 574 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo espanyol a deu anys en el 7,15%. Durant la sessió ha fregat els 590 punts bàsics, xifra rècord des de la creació de l'euro.

· L'Ibex-35 ha caigut un 2,96%, tot i haver començat el dia amb guanys, impulsat pel resultat de les eleccions gregues.

· Pel que fa a la resta de borses, Frankfurt i Londres han registrat guanys moderats. Atenes ha pujat un 3,64%. París ha perdut un 0,69% i Milà un 2,85%.

RedaccióActualitzat
El resultat de les eleccions gregues no ha calmat els mercats, tot el contrari. I és que els inversors continuen acarnissant-se amb Espanya. Això s'ha evidenciat en la prima de risc, que durant la sessió ha arribat a fregar els 590 punts bàsics. El rendiment del bo espanyol a 10 anys respecte a l'alemany també ha assolit una xifra mai vista des de la creació de l'euro: el 7,2%. La pressió s'ha relaxat una mica i la prima ha acabat la jornada en els 574 punts bàsics, una xifra elevada i perillosa. La rendibilitat del deute espanyol s'ha quedat en el 7,15%. L'escalada ha estat vertiginosa si es té en compte que la sessió ha obert en els 533 punts bàsics.

La borsa espanyola també havia obert a l'alça a l'espera de saber com es posicionaven la resta de mercats. Ha iniciat la sessió amb guanys de prop del 2%, però ràpidament s'ha invertit la tendència. L'Ibex-35 ha acabat la jornada amb una caiguda del 2,96% i superant per poc els 6.500 punts bàsics. Bankia ha encapçalat les pèrdues de l'Ibex amb una baixada del 9%, seguida de Gamesa, que ha caigut un 5,6%.

La resta de parquets europeus han tingut comportaments desiguals. Londres i Frankfurt han tingut guanys moderats, del 0,22% i del 0,30% respectivament. París ha registrat pèrdues moderades i ha tancat amb un retrocés del 0,69%. La Borsa de Milà ha baixat un 2,85%, resultat similar al del selectiu espanyol. La Borsa d'Atenes ha reaccionat amb eufòria a la victòria dels conservadors a les eleccions d'aquest diumenge. El selectiu grec ha tancat amb guanys del 3,64%, comportament que s'ha mantingut durant tota la sessió.

Pel que fa al mercat de divises, l'euro perdia posicions respecte al dòlar. La moneda europea es canviava a 1,2565 dòlars.

Anar al contingut