Madrid

La prima de risc tanca en els 543 punts, amb l'interès del deute espanyol disparat

El rescat dels bancs espanyols no calma els inversors, que desconfien. La prima de risc s'ha situat als 534 punts després d'arribar a un altre rècord i disparar-se fins als 550 punts bàsics. La borsa ha resistit l'envestida dels mercats, i han tancat amb guanys de l'1,22%.

RedaccióActualitzat
Els dubtes sobre el deute espanyol es disparen. L'interès dels bons estatals s'ha enfilat fins al 7%, una xifra que mai havien assolit des que existeix l'euro. Això ha portat la prima de risc —la diferència dels bons espanyols a 10 anys amb els alemanys— a superar els 550 punts, també en màxims històrics. La pressió s'ha mantingut fins al final de la sessió. La rendibilitat del deute espanyol s'ha quedat en el 6,91% i la prima de risc ha baixat tímidament fins als 543 punts. La prima de risc espanyola va tancar dimecres en els 526 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a 10 anys al 6,75%.

Pel que fa als mercats, l'Ibex-35 ha ignorat els llindars perillosos de la primera de risc i el bo espanyol a 10 anys i ha tancat la sessió d'aquest dijous amb una pujada de l'1,22%, que l'ha deixat a les portes dels 6.700 punts. Tots els valors del selectiu espanyol han registrat números verds tret de Bankia, que ha caigut més d'un 3%. La decisió de Moody's de rebaixar tres graus la nota del deute espanyol, que l'acosta al bo escombraria, tampoc ha tingut incidència als mercats.

Guanys també als principals parquets europeus. Destaca la Borsa de Milà, que ha pujat un 1,47%. París ha tancat pràcticament plana, Londres ha avançat un 0,31% i Frankfurt, un 0,23%. Grècia està en el punt de mira dels mercats. La Borsa d'Atenes ha tancat amb una pujada espectacular superior al 10%, comportament que els analistes atribueixen a la possibilitat que els partits favorables al rescat guanyin les eleccions de diumenge.

Sense precedents


L'escalada que ha sofert el deute espanyol no té precedents. Recordem que Irlanda, Portugal i Grècia van acudir a la UE quan els seus respectius bons a deu anys van superar en el mercat secundari el 7%, després de passar repetidament els 500 punts bàsics de prima de risc.

El rescat de la banca espanyola i les crides constants del govern espanyol a la calma no han servit per tranquil·litzar els mercats, que amb aquesta reacció mostren la seva incertesa per la inconcreció de les condicions que tindrà el rescat i les contradiccions de les institucions europees i l'executiu espanyol.

La situació s'ha agreujat després que l'agència de qualificació Moody's va rebaixar tres graons la nota de solvència dels bons espanyols, fins a situar-los només un nivell per sobre de ser considerats bons porqueria. Moody's justifica aquesta rebaixa perquè considera que el rescat de la banca farà augmentar el deute espanyol i dificultarà el finançament a través dels mercats. De fet, té en compte la possibilitat que tant Itàlia com Espanya podrien necessitar un rescat a gran escala de la Unió Europea, segons expliquen els analistes de Saxo Bank consultats. Els experts d'aquest banc danès indiquen que tots dos països podrien necessitar ajuda de la UE abans de sis mesos.

Però a la incertesa creada pel resultat de les eleccions a Grècia aquest diumenge, els experts hi afegeixen Finlàndia, que també travessa greus problemes i que podria forçar també la seva sortida de l'euro.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut