El Parlament Europeu (Foto: Reuters)
El Parlament Europeu fa un pas cap als eurobons. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El Parlament Europeu fa els primers passos per a la creació d'uns eurobons temporals per aturar la crisi de l'euro

El Parlament Europeu aprova començar les negociacions amb els Estats membres i la Comissió Europea per la posada en marxa de l'European Redemption Fund. La proposta s'ha inclòs dins l'informe Ferreira sobre governança econòmica europea.

RedaccióActualitzat
El Parlament Europeu ha donat llum verda per començar les negociacions amb els Estats membres i la Comissió Europea per posar en marxa l'European Redemption Fund. La proposta s'ha inclòs dins l'informe Ferreira sobre governança econòmica europea, que s'ha aprovat amb 501 vots a favor, 138 en contra i 36 abstencions.

Aquest instrument significaria la mutualització parcial del deute sobirà dels Estats membres de la UE i donaria una oportunitat a aquells països que, com ara l'estat espanyol, es veuen ofegats per uns interessos insostenibles en el seu deute sobirà.

Lligat a criteris de disciplina fiscal i supervisió europea dels comptes estatals encara en negociació en el nou paquet de governança econòmica aprovat avui, l'European Redemption Fund podria emetre deute assegurat per a tots els països de la zona euro que tinguin un deute més gran del 60% del PIB.

Suposaria l'emissió conjunta d'aproximadament uns 2,5 trilions d'euros en els propers 5 anys, probablement a un interès molt baix a causa del seu valor refugi. Aquest deute emès hauria de ser amortitzat durant 25 anys fins a aconseguir que arribi al 60% del PIB en tots els Estats membres.

Ara començaran unes dures negociacions amb Consell i la Comissió, en les quals participarà l'eurodiputat català Ramon Tremosa com a ponent del grup liberal demòcrata.

La proposta destaca pel seu realisme, és compatible amb els tractats de la UE i amb la Constitució d'Alemanya. Aquesta és una diferència fonamental amb els eurobons clàssics, que a més compten amb el rebuig del 80% de la població alemanya i dels països nòrdics.

Donen suport a la proposta els governs de França, Espanya i Itàlia.




Anar al contingut