Madrid

Espanya demana a Brussel·les una ajuda per a la banca a través dels fons de rescat europeus

El ministre d'Economia evita fer servir la paraula rescat i justifica la petició per las voluntat de contribuir a la confiança en l'euro.

El rescat acordat podria ser de fins a 100.000 milions d'euros i no tindrà contrapartides de política econòmica i austeritat.

L'eurogrup ha pressionat Espanya per demanar el rescat de la banca espanyola amb problemes.

RedaccióActualitzat
"El govern espanyol declara la seva intenció de sol·liciar finançament europeu per recapitalitzar els bancs espanyols que ho necessitin".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha materialitzat amb aquestes paraules, evitant el terme rescat, una petició d'ajuda a Europa que el govern espanyol ha intentat evitar a tota costa i fins l'últim moment.

La demanda ha arribat després de reunir-se gairebé tres hores en videoconferència amb els membres de l'Eurogrup i l'ha justificat en pro de contribuir al restabliment de la confiança en la moneda única davant l'actual situació d'incertesa que viu l'euro.

Finalment, l'executiu espanyol ha aconseguit negociar amb els seus socis europeus, i especialment vèncer les reticències alemanyes, i presentar l'ajuda com una nova modalitat de rescat tou, lluny de la intervenció a l'estil de Grècia, Irlanda o Portugal.

Així doncs, hi haurà diners europeus per salvar la banca espanyola amb problemes i seran gestionats a través del FROB.

Quants?

"La quantitat suficient per cobrir les necessitats més un marge significatiu", segons el ministre d'Economia.

Ni De Guindos ni l'Eurogrup han volgut concretar la xifra del rescat, a l'espera que en els pròxims dies es coneguin els dos informes sobre l'estat del sistema financer que l'executiu de Rajoy ha encarregat a valoradors independents.

Podria oscil·lar entre els 40.000 milions d'euros que el Fons Monetari Internacional estima que necessita el sistema financer espanyol i fins un màxim de 100.000 milions, el sostre acordat en el sí de l'Eurogrup.

Els diners sortiran del Fons Europeu d'Estabilitat Financera, dotat amb 440.000 milions d'euros aportatsn pels 17 països de la zona euro.

A quin preu?

El ministre d'Economia ha assegurat que es tracta d'un pla de suport financer que es tradueix en un préstec en condicions favorables i assegura que només inclou condicions per al sector financer.

A priori, doncs, sembla que no s'imposaran mesures en l'àmbit fiscal ni el macroeconòmic més enllà dels ajustaments que ja sestan aplicant. Europa, però, continuarà vigilant.

El ministre també ha dit que aquesta aportació servirà perquè els bancs donin crèdits a les petites i mitjanes empreses i famílies amb la finalitat d'afavorir la recuperació econòmica i al creació de llocs de treball.

Rajoy, absent


El president espanyol ha estat absent durant tot el dia i el pes de comunicar una decisió com aquesta ha recaigut sobre el titular d'Economia.

Preguntat per una periodista per la seva compereixença en comptes de la de Rajoy, De Guindos ha estat taxtatiu: "Per una qüestió molt simple, jo sóc membre de l'Eurogrup i no el president del govern".

De Guindos ha subratllat que el president ha estat "absolutament involucrat" i ha tingut un "paper fonamental" en el procés.

El ministre no ha aclarit si Rajoy viatjarà aquest diumenge a Polònia per assistir al primer partit d'Eurocopa de la selecció espanyola tot i que fonts de l'executiu han assegurat que el president mantenia la seva agenda.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut