Madrid

Europa injectarà un màxim de fins a 100.000 milions d'euros per rescatar la banca sense condicions d'austeritat

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro concediran a Espanya un préstec de fins a 100.000 milions d'euros per sanejar el sector financer espanyol, segons han indicat en un comunicat. L'ajuda inclou un matalàs de seguretat i procedirà del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) i del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).

RedaccióActualitzat
Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea han estudiat durant gairebé tres hores com canalitzar el rescat que ha de permetre sanejar la malmesa situació del sector financer espanyol.

Just després que el govern espanyol ha declarat "la intenció de sol·licitar finançament europeu per a la recapitalització dels bancs espanyols que la necessitin i d'acord amb la reunió amb l'Eurogrup, els ministres de la zona euro han indicat, a través d'un comunicat, que concediran a Espanya un préstec de fins a 100.000 milions d'euros per sanejar el sector financer espanyol, segons han indicat en un comunicat. L'ajuda inclou un matalàs de seguretat i procedirà del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) i del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).

L'Eurogrup ha confirmat que el rescat del sector financer espanyol comportarà una injecció de fins a 100.000 milions d'euros, l'equivalent al 10% del PIB espanyol. La quantitat sol·licitada, segons ha anunciat el ministre d'Economia espanyol, Luís de Guindos, és "la suficient per cobrir les necessitats de capital estimades més un marge de seguretat addicional significatiu".

Donat que els fons es demanaran per cobrir necessitats del sector financer, la condicionalitat, segons s'ha acordat en la reunió amb l'Eurogrup, serà exclusivament per al sector financer. Finalment, i tal com està establert, el ministre espanyol ha confirmat que el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) serà l'agent intermediari del govern i el receptor final dels fons abans dels desemborsament.

El govern espanyol, segons les paraules de De Guindos, vol "aportar la màxima credibilitat al procés d'avaluació i sanejament del sistema financer que s'està fent en cooperació amb les institucions europees i amb el Fons Monetari Internacional (FMI)". L'executiu espanyol es mostra convençut que "tot això assegurarà la disponibilitat de finançament suficient i que el risc sobirà quedarà al marge del sanejament del sistema financer". "Per descomptat, ha assegurat el màxim responsable de l'economia espanyola, "això ajudarà a recuperar la confiança en el projecte de la moneda única".

El Fons Monetari Internacional ha trencat l'agenda que s'havia marcat el govern de Rajoy i ha accelerat el rescat de la banca espanyola avançant el diagnòstic sobre el forat i la necessitat que arrossega. La seva estimació inicial ronda els 40.000 milions d'euros i afirma que el 30% del sistema financer planteja problemes.

L'Eurogrup diu que el préstec serà esglaonat i que supervisarà de prop les reformes compromeses

Els ministres d'Economia de la zona euro han expressat la confiança que el govern de Mariano Rajoy complirà amb l'objectiu de dèficit a què s'ha compromès, i que aplicarà les reformes anunciades, però adverteix que, en paral·lel a l'ajuda a la banca, supervisarà "estretament i regularment" els "passos" que es facin en aquestes àrees.

Tot i així, prenen nota que l'executiu espanyol ha posat en marxa reformes "significatives" en matèria fiscal i laboral, i que ha pres mesures per "reforçar" el capital de base del sector bancari.
Amb tot, els ministres d'Economia de la zona euro consideren que "la política de condicionalitat de l'assistència financera hauria de centrar-se en reformes específiques en el sector financer, inclosos plans de reestructuració en línia amb les normes europees d'ajudes d'estat i les reformes estructurals horitzontals del sector financer nacional".

La declaració s'ha fet pública al final d'una reunió per teleconferència feta amb caràcter d'urgència per l'Eurogrup per abordar la situació d'Espanya, i després que el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha anunciat la intenció del govern de formalitzar la petició d'ajuda els pròxims dies.

Anar al contingut