Madrid

Rajoy imposa prudència i assegura que donaran la xifra del rescat quan hagin escoltat els experts

Mariano Rajoy imposa prudència després de la guerra de xifres de la banca. Assegura que donarà el cost del rescat quan hagi escoltat els experts. Diverses institucions i polítics han parlat d'entre 40.000 i 100.000 milions.

RedaccióActualitzat
Quant costarà el rescat de la banca espanyola? El president espanyol, Mariano Rajou, ho té clar: "donarem la xifra quan haguem escoltat les persones que hem contractat", en referència a les auditories independents que han de diagnosticar la banca espanyola.

Amb aquestes paraules, Rajoy ha volgut imposar prudència després d'unes jornades de ball de xifres. Segons les fonts, els càlculs i els interessos, la banca espanyola necessita entre 40.000 i 100.000 milions d'euros per recapitalitzar-se.

El president espanyol considera totes aquestes xifres com una "aposta". Assegura que respecta totes les opinions, però apunta que el govern espanyol no obrirà boca fins que no tingui l'opinió dels experts, l'FMI i els auditors externs.

El president del govern espanyol també s'ha referit a la polèmica per les declaracions contradictòries sobre la situació econòmica espanyola que han fet els seus ministres. Ho ha resolt dient que només val el que diu ell.

Ball de xifres

Les xifres del rescat a la banca maregen, tant per la quantitat com per la diversitat de versions. Els primers a jugar amb les dades han estat diversos dirigents populars que s'han aventurat a posar número. L'últim ha estat un alt càrrec del PP al Parlament Europeu, Antonio López-Istúriz, que es va aventurar a parlar d'entre 80.000 i 100.000 milions.

L'FMI, segons publica l'agència Reuters, calcula que, per sanejar balanços caldran 90.000 milions d'euros, dels quals 40.000 els hauria d'injectar Europa i els restants els poden aportar les entitats més solvents.

Altres experts estimen que l'ajuda externa haurà de ser molt més elevada i arribar fins als 100.000 milions d'euros.

Sigui com sigui, aquestes xifres estan dins la mateixa forquilla que han comentat dues agències de qualificació: Fitch i Standard and Poors, que parlen d'entre 80.000 i 112.000 milions d'euros, dels quals podrien absorbir pel seu compte 60.000 milions a través de provisions. Això deixaria un dèficit d'entre 20.000 i 52.000 milions d'euros.

Imminent, però amb contrapartides

El rescat al sector financer espanyol és ja cosa de dies. Aquestes noves necessitats de capital de la banca s'hauran de cobrir amb diners d'Europa. Brussel·les confia poder tirar endavant la recapitalització de la banca en la reunió de l'eurogrup que es farà el 21 de juny vinent, tot i que no hi ha, de moment, cap calendari decidit.

Els diners arribarien a través de l'Estat i no directament a les entitats. Brussel·les ja ha advertit que si els diners es demanen a Europa no serà un xec en blanc. A canvi, caldrà que la banca compleixi una sèrie de condicions que, de moment, no ha concretat.
Anar al contingut