La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde. (Foto: Reuters)
La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde. (Foto: Reuters)
Brussel·les

L'FMI xifra en 40.000 milions les necessitats de refinançament dels bancs espanyols

El Fons està elaborant un informe sobre la situació del sistema bancari espanyol i treballa amb aquesta xifra, segons ha filtrat l'agència Reuters. Diverses agències de qualificació i un eurodiputat del PP eleven fins a 100.000 milions d'euros l'ajuda que necessiten els bancs espanyols. Enmig del ball de xifres, Rajoy ha evitat pronunciar-se a l'espera que es facin públiques les avaluacions en curs.

ReutersActualitzat
El Fons Monetari Internacional (FMI) calcula que el conjunt del sistema financer espanyol necessita capital per un import de 40.000 milions d'euros. L'organisme estaria treballant amb aquesta xifra per elaborar un informe sobre el sistema financer espanyol que s'ha de presentar aquest dilluns, segons ha informa l'agència Reuters.

Aquest dèficit de capital surt de l'assumpció d'una pèrdua esperada per a diferents tipus d'actius en un escenari econòmic advers. Aquest import de capital permetria elevar la cobertura del crèdit per al conjunt del sistema financer espanyol a entre el 12% i el 13%. Segons explica l'agència Europa Press citant fonts financeres, l'FMI ha fet aquests càlculs seguint criteris similars als que es van emprar per definir el pla de sanejament i recapitalització de Bankia, valorat en més de 23.000 milions d'euros.

Les xifres de l'FMI no són les úniques que s'han fet públiques. L'agència de qualificació Standard & Poor's diu que el els bancs espanyols necessitaran entre 20.000 i 52.000 milions d'euros, per les pèrdues generades pels crèdits de les entitats, especialment en els actius vinculats al sector immobiliari. Standard & Poor's pronostica que fins a finals del 2013 els bancs haurien de declarar unes necessitats d'entre 80.000 i 112.000 milions d'euros, dels quals podrien absorbir pel seu compte 60.000 milions a través de provisions. Això deixaria un dèficit d'entre 20.000 i 52.000 milions d'euros.

L'agència de qualificació Fitch pronostica que els bancs espanyoles podrien necessitar fins a 100.000 milions d'euros de capital extra per fer front a les seves pèrdues i deutes. Fitch treballa amb dos escenaris: l'un, en què serien necessaris entre 50.000 i 60.000 milions d'euros, i un altre, més "extrem", semblant a la situació viscuda a Irlanda i en el qual serien necessaris fins a 100.000 milions.

Qui també s'ha atreviat a quantificar les necessitats dels bancs espanyols és el secretari general del Partit Popular europeu. En declaracions a TVE, Antonio López-Istúriz, ha xifrat "al voltant dels 80.000, 100.000 milions d'euros" les necessitats de recapitalització del sector bancari espanyol. Aquests diners "entren dins de les possibilitats d'aquests fons, i jo crec que això és també una notícia que s'ha de transmetre: hi ha els diners i aquesta ajuda", ha afegit l'eurodiputat del PP europeu.

El president del govern espanyol Mariano Rajoy ha evitat donar una xifra concreta i tampoc no ha volgut comentar les notícies que dóna l'agència Reuters, citant fonts del Fons Monetari, i que parlen de 40.000 milions d'euros. En una roda de premsa, després de la reunió amb el primer ministre holandès, Rajoy s'ha limitat a dir que el govern esperarà a tenir els informes dels avaluadors abans de pronunciar-se.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu d'Afers Econòmics de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, que ha titllat de "demencials" les xifres que circulen sobre les possibles necessitats de recapitalització de la banca espanyola. "Que les necessitats puguin situar-se entre, per exemple, com he llegit, 40.000, 80.000 milions d'euros, em sembla irresponsable i desorbitat". Altafaj ha fet una crida a esperar els informes i les avaluacions en marxa.
Anar al contingut