"El crit", del pintor noruec Edvard Munch
Aquesta és l'única de les quatres versions d'"El crit" en mans privades. (Foto: EFE)
Nova York

"El crit" es ven per 91 milions d'euros, el preu més alt pagat mai per un quadre en una subhasta

La casa Sotheby's ha subhastat un dels quadres més coneguts de la història de l'art. És "El crit", del pintor noruec Edvard Munch. S'ha venut per 91 milions d'euros, el màxim que s'ha pagat mai per un quadre en una subhasta. El rècord fins ara el tenia un Picasso pel qual es van pagar 10 milions menys. Era l'única de les 4 còpies originals que quedava en mans privades.

RedaccióActualitzat
L'estrella de la subhasta era l'única versió d'"El crit" d'Edvard Munch (1863-1944) en mans privades. Partia d'un preu de sortida rècord per a la casa de subhastes: 80 milions d'euros. I s'ha venut a un preu també rècord: 91 milions.

A la licitació hi han començat intervenint set compradors. Finalment la lluita ha acabat en una batalla entre dues persones anònimes, a través del telèfon. Al cap d'un quart, l'obra quedava adjudicada. Amb aquesta xifra, l'obra de Munch supera el quadre "Nu, fulles verdes i bust", de Pablo Picasso, que es va vendre fa dos anys per 106 milions de dòlars, uns 81 milions d'euros.

El quadre manté el marc original, amb una inscripció escrita per l'autor on explica el moment en què el va concebre. El va pintar l'any 1895 i s'ha convertit en una metàfora de l'horror i la violència que va haver de viure Europa al llarg del segle XX.

"Aquesta obra del 1895 és la definició de la modernitat, i una de les imatges més recognoscibles tant de la història de l'art com de la cultura popular, potser només darrere de la 'Mona Lisa' de Da Vinci", ha assegurat el vicepresident del Departament d'Art Impressionista i Modern de Sotheby's, Simon Shaw. A més, hi ha una altra cosa que fa especialment atractiva aquesta obra: és la més robada de la història de l'art, malgrat que aquesta versió no ho ha estat mai.


Anar al contingut