Web dels Mossos contra la violència urbana
Imatge de la web del Departament d'Interior per demanar col·laboració contra la violència
Barcelona

El Síndic de Greuges estudia la legalitat de la web per delatar vàndals, que ja ha identificat cinc joves

Ja han estat identificades cinc de les seixanta-vuit persones que apareixen a la web que la Generalitat ha creat per trobar els presumptes responsables dels incidents causats el dia de la vaga general. Un dels identificats és un menor, i un altre, segons la conselleria d'Interior, és un dels joves que ahir al matí van denunciar que la web vulnera principis jurídics bàsics. Aquesta iniciativa policial, que busca la col·laboració ciutadana, ha creat dubtes legals entre els juristes. De fet, el Síndic de Greuges està estudiant la legalitat del portal.

RedaccióActualitzat
El departament d'Interior ha aconseguit identificar cinc persones amb la seva web contra la violència urbana. El dubte és ara si la iniciativa és legal. Jutges i fiscals progressistes discrepen sobre la utilitat de la pàgina web i fins i tot el Síndic de Greuges n'estudia la legalitat.

Divendres, quatre joves que apareixen en les imatges del portal es van mostrar en públic per protestar per la via que ha obert la conselleria d'Interior. Ho van fer en una roda de premsa al mig de la plaça Catalunya, on van denunciar que la web vulnera drets fonamentals. Asseguren que ataca els principis jurídics bàsics i, a més, mostra una escassa eficàcia policial.

El col·lectiu denuncia que Interior doni per fet el delicte comès abans d'efectuar un judici i alerta que aquest fet és encara més greu en el cas de menors. De fet, Interior ja va retirar la imatge d'un dels presumptes esvalotadors perquè és menor.

De l'estat de dret a l'estat penal

Jutges i fiscals estan d'acord en el fet que els polítics estan portant l'estat de dret cap a l'estat penal. L'associació progressista Jutges per la Democràcia afirma que la web vulnera la presumpció d'innocència. En canvi, la Unió Progressista de Fiscals ho considera un bon instrument d'investigació.

La web va aconseguir només el primer dia de funcionament més de 140.000 visites. Els Mossos d'Esquadra han fet aquesta web inspirant-se en una altra de creada per la policia de Scotland Yard del Regne Unit on es demanava ajuda a la ciutadania per identificar diversos implicats en els disturbis de l'estiu passat a Londres.
Anar al contingut