Detall de l'entrevista a Mas al diari holandès.
L'entrevista es titula "Catalunya comença la batalla amb Madrid".
Barcelona

Mas a un diari holandès: "Seria impensable la intervenció de Catalunya"

Artur Mas creu que seria "impensable" i "una injustícia" la intervenció de Catalunya perquè ha fet més retallades que ningú. D'aquesta manera s'ha pronunciat en una entrevista al diari holandès "NRC Handelsblad". El president de la Generalitat també indica que la batalla actual de Catalunya és "recaptar els nostres impostos, tenir una hisenda pròpia i ser capaços de modificar les lleis al nostre Parlament."

RedaccióActualitzat
A l'entrevista publicada aquest dijous a la tarda, Artur Mas Mas destaca que la intervenció de Catalunya li sembla "impensable, la reacció de la població seria molt forta". I afegeix que "seria una injustícia, ja que no hi ha cap comunitat que hagi fet tant per reajustar la situació econòmica".

El president fa notar que a moltes comunitats no els molesta que Espanya hagi "descentralitzat les despeses, però no els ingressos", i troben "més còmode que s'administri des de Madrid". Ara bé, avisa que aquest no és el cas de Catalunya.

Explica que el nostre país es pot considerar "els Països Baixos del sud d'Europa" perquè, igual que els holandesos, "sempre hem hagut de lluitar pel nostre país. Vosaltres lluitàveu per guanyar terreny a l'aigua; nosaltres, contra els nostres veïns poderosos".

A més, admet que, si Catalunya fos un estat independent dins de la UE, pagaria el que pertoqués de fons solidaris. "No volem tancar completament l'aixeta de la solidaritat amb les altres regions, però volem fer aquestes transferències després d'haver recaptat els nostres impostos. Així tot serà més transparent", afirma. Sí que defensa la necessitat d'establir "un termini que delimiti les transferències en el temps", amb l'objectiu que "no siguin eternes".

Mas critica el govern de Mariano Rajoy perquè creu que no està fent el que li correspon per reduir el dèficit. "Hauria de prendre mesures que no pren", diu, i en cita algunes, com ara "reformar els subsidis d'atur, reduir els sous dels funcionaris estatals, introduir un copagament real a la sanitat o apujar l'IVA". 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut