Madrid

El govern espanyol permetrà la gestió privada de les televisions autonòmiques

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha servit per aprovar les retallades en educació i sanitat per estalviar 10.000 milions d'euros. Aquestes eren mesures conegudes com la de combatre el turisme sanitari que suposa una despesa de més de 900 milions. En aquest objectiu, ara s'ha sabut que s'endurirà la llei d'estrangeria. A banda, hi ha hagut mesures noves, com el projecte de llei que permetrà a les comunitats escollir entre tenir televisions autonòmiques públiques o gestionades per empreses privades. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha estat l'encarregada d'anunciar les mesures en una roda de premsa que ha començat més tard que mai, a les 16.20, perquè han esperat que el president Mariano Rajoy arribés de Llatinoamèrica.

RedaccióActualitzat
La roda de premsa era esperada després de les reunions que els últims dies ha mantingut el govern espanyol amb els consellers autonòmics de Sanitat i d'Educació per consensuar les mesures d'estalvi per valor de 10.000 milions en aquests serveis.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat que s'han aprovat aquestes mesures perquè s'han de complir els objectius de dèficit; i al mateix temps ha assegurat que es mantindrà l'estat del benestar. Amb tot, no amaga que els ciutadans hauran de fer esforços. Sáenz de Santamaría ha confirmat que l'executiu ha donat llum verda al pla de racionalització del sistema educatiu, que també afecta les universitats, així com a la reforma del sistema sanitari

Pla de reforma del sistema sanitari

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha detallat un cop més les particularitats del pla que dimecres va traslladar als consellers del ram i que afecten, sobretot, als pensionistes. Aquest grup de població haurà de pagar entre 8 i 18 euros per medicament i també hauran de pagar part dels medicaments la resta de ciutadans en funció de la renda. Mato ha entès que el pla és un cop dur per als pensionistes però assegura que el govern no té cap altra alternativa per garantir el sistema sanitari.

Entre aquestes mesures i també les encaminades a no malgastar medicaments i combatre el turisme sanitari, l'executiu que presideix Mariano Rajoy pretén estalviar uns 7.000 milions d'euros. Per cert, que per evitar que 700.000 ciutadans no espanyols viatgin a Espanya per tractar-se a la sanitat pública, caldrà modificar la llei d'estrangeria per endurir l'empadronament. Es demanaran més requisits, tot i que el govern espanyol no ha especificat quins. Aquest fenomen ocasiona una despesa anual de 917 milions d'euros.

En relació a la despesa farmacèutica, Mato ha explicat que es fixaran preus de referència i preus seleccionats per abaratir les medicines, es potenciarà l'ús de genèrics i s'adequaran els envasos a la durada dels tractaments. Totes aquestes mesures es calcula que serviran per estalviar 3.550 milions d'euros.

Pla de racionalització del sistema educatiu


La majoria de les mesures en aquest àmbit també havien quedat desvelades després de la reunió del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, amb els consellers del ram de dilluns. A grans trets, les novetats que afecten l'educació espanyola passen per augmentar en un 20% la ràtio d'alumnes a les aules i incrementar fins a un màxim del 25% les hores lectives dels professors. Aquestes són mesures temporals.

Pel que fa a les universitats, el Consell de Ministres ha aprovat l'augment de taxes, que poden encarir en un 66% el preu de la primera matrícula. Si un alumne repeteix, pagaria com a mínim un terç del cost del curs. Si repeteix per segona vegada, pagaria com a mínim dos terços, i si és triple repetidor podria arribar a pagar el cost complet del curs. Amb totes les mesures que aplicarà el govern espanyol al camp de l'educació s'intenta aconseguir un estalvi d'uns 3.000 milions d'euros.

Flexibilització del model de gestió de les televisions públiques autonòmiques

Les mesures sobre sanitat i educació eren esperades però n'hi ha hagut una altra que ha agafat amb una certa sorpresa els periodistes atents a les explicacions. La vicepresidenta ho ha anunciat amb aquestes paraules: el govern impulsarà la "flexibilització del model de gestió de les televisions públiques autonòmiques" i, concretament, això vol dir que permetrà a les comunitats autònomes que puguin escollir entre tenir televisions públiques com fins ara o gestionades per empreses privades.

Tant si les emissores es mantenen en mans dels respectius governs autonòmics com si passen a empreses privades, tindran l'obligació de quadrar el pressupost i, per tant, se'ls prohibirà tenir dèficit.

A la carpeta de les televisions, el Consell de Ministres hi tenia una subcarpeta sobre Radiotelevisió Espanyola (RTVE), que després de la dimissió del president en l'anterior legislatura encara no s'ha substituït. Per evitar aquest bloqueig, el govern presidit per Mariano Rajoy ha canviat la llei que obliga a consensuar el nom del president d'aquest ens per dos terços del Congrés i permetrà que amb majoria absoluta dels diputats es pugui nomenar un nou president. A la pràctica, això farà que el Partit Popular no hagi de consensuar amb cap altre grup parlamentari el nom del pròxim president de la televisió pública espanyola.

Mesures contra l'Argentina

Que el Consell de Ministres s'hagi allargat tant també té a veure amb el contenciós diplomàtic obert amb l'Argentina arran de l'expropiació d'YPF a Repsol. L'executiu de Rajoy ha considerat quina resposta havia de donar a Buenos Aires i, en aquest sentit, ha decidit limitar l'entrada de biodièsel argentí a Espanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut