Buenos Aires

El govern argentí envia al Congrés un projecte de llei per expropiar el 51% d'YPF

Des de la Casa Rosada i en una al·locució retransmesa per la televisió pública, la presidenta argentina, Cristina Fernández, ha anunciat la intenció del govern d'expropiar la petrolera YPF, filial de l'empresa espanyola Repsol. L'executiu enviarà un projecte de llei al Congrés en què qualifica "d'utilitat pública i subjecte a expropiació" el 51% del capital d'YPF, segons el text del reglament que la mateixa Fernández de Kirchner ha llegit. El 49% restant del capital es distribuirà entre les províncies productores.

RedaccióActualitzat
Aplaudiments i crits a la sala quan la presidenta argentina ha fet pública la decisió de l'executiu. Cristina Fernández l'ha justificada perquè l'Argentina és "l'únic país d'Amèrica i gairebé del món que no controla els seus recursos naturals". Després de la "desnacionalització" d'YPF el 1998, el país ha acabat convertint-se en "importador net" de gas i petroli, ha afegit. "Si continuéssim amb una política de buidatge, sense producció i sense exploració, pràcticament ens convertiríem en un país inviable, no per la falta de recursos, sinó per les polítiques empresarials."

El text que defineix l'expropiació serà enviat aquest mateix dilluns al Congrés argentí. Un cop assumit el control de la companyia per part de l'Estat, l'intercanvi d'accions només podrà fer-se mitjançant "l'autorització" del Congrés. L'anunci s'ha produït després de quatre mesos de pressions i que el govern argentí hagi acusat YPF de la caiguda de la producció per falta d'inversions.

Després que Cristina Fernández ha fet pública l'expropiació d'YPF, Wall Street i la Borsa de Buenos Aires han han suspès la cotització de les accions de la companyia.

Els directius espanyols, expulsats

Les primeres repercussions de la decisió del govern argentí ja s'han produït. Una delegació de l'executiu s'ha presentat a la seu d'YPF, ha expulsat de les dependències diversos directius espanyols i ha ordenat canvis en els sistemes de seguretat de la seu empresarial. L'actual ministre argentí de Planificació, Julio de Vido, serà l'interventor d'YPF durant el procés de nacionalització de la filial de Repsol i estarà acompanyat en la gestió per l'actual viceministre d'Economia, Axel Kicillof.

El govern espanyol ho qualifica de gest "hostil"

El govern espanyol qualifica l'acció de Cristina Fernández de "pèssima per als interessos d'Espanya i de l'Argentina" i ha anunciat mesures "clares i contundents". El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que "el govern espanyol defensarà els interessos de les empreses espanyoles" a l'estranger i ha cridat a consultes l'ambaixador argentí a Espanya. Margallo va alertat l'Argentina la setmana passada que la violació del principi de seguretat jurídica de Repsol es traduiria com una agressió.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, considera la decisió de Buenos Aires un "gest d'hostilitat" i, com ja va advertir la setmana passada, aquest gest tindrà conseqüències.

En referència a aquestes declaracions, Cristina Fernández ha llançat un missatge molt clar: "Aquesta presidenta no contestarà cap amenaça. No respondrà cap exabrupte. No es farà ressò de les frases insolents que alguns van dir, primer perquè represento els argentins i, segon, perquè sóc una cap d'estat i no una 'patotera'".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut