Ginebra

Síria comunica a Annan per carta que cessarà aquest dijous l'activitat militar

El govern de Damasc ha comunicat per carta a Kofi Annan que cessarà la seva activitat militar a tot el territori sirià a partir de les sis del matí (les cinc hora d'aquí) d'aquest dijous, segons ha fet públic el portaveu de l'enviat especial del secretari general de l'ONU i de la Lliga Àrab per Síria, Ahmad Fawzi. L'anunci arriba després que la comunitat internacional ha acusat Bashar al-Assad d'incomplir el pla de pau. L'ultimàtum de l'ONU tenia dues parts: la que va vèncer dimarts a la nit, que implicava la retirada de tropes, i la d'aquest dijous a les sis del matí, en forma d'alto el foc general, i que també inclou l'oposició armada.

RedaccióActualitzat
Una font del Ministeri de Defensa sirià, citada per l'agència oficial de notícies Sana, ha explicat que la decisió s'ha pres després que "les forces armades hagin dut a terme amb èxit les seves missions en la lluita contra els actes criminals dels grups terroristes armats". Segons la font, el règim ha aconseguit estendre l'autoritat de l'Estat en tot el territori, un altre dels motius que l'han portat a anunciar el cessament de les operacions militars a partir d'aquest dijous al matí.

No obstant, el Ministeri de Defensa ha assegurat que les tropes estaran a punt per contraatacar els "grups terroristes", que és la manera com qualifica el règim l'oposició armada. "Les nostres valentes forces armades estaran preparades per respondre a qualsevol agressió que cometin els grups terroristes armats contra els civils i els membres de les forces de l'ordre, (...) per protegir la seguretat de la pàtria i els ciutadans". Aquesta declaració coincideix amb l'anunci a Ginebra del portaveu d'Annan, Ahmad Fawzi, que el govern de Damasc ha comunicat per carta que cessarà la seva activitat militar en tot el territori sirià a partir de les sis del matí de dijous, hora local.

Mentrestant, Kofi Annan ha seguit buscant suports a l'exterior i aquest dimecres s'ha entrevistat amb les autoritats iranianes per aconseguir una solució del conflicte sirià, que ha deixat més de 9.000 morts des que van començar les revoltes populars el març del 2011, segons dades de l'ONU. El règim iranià condiciona el seu suport a la continuïtat del president Bashar al-Assad.

Les forces sirianes maten 16 persones, segons l'oposició

Mentre no arriba l'alto el foc, les forces del règim sirià han seguit atacant diversos focus rebels amb diferent intensitat, cosa que ha causat la mort d'almenys 16 persones, segons han assegurat grups d'opositors i de drets humans.

Segons els Comitès de Coordinació Local, sis persones han mort a Homs, sis a Daraa, dos al voltant de Damasc, un a Hama i un a Deir ez-Zor. A Idlib, les forces del règim han bombardejat les zones de Yabal Akrad, Kabineh i Sermanieh, on molts residents han hagut d'abandonar les cases i hi ha hagut desercions de soldats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut