Madrid

Rajoy anuncia que limitarà el pagament en efectiu a 2.500 euros

L'endemà d'escapolir-se de les preguntes dels periodistes que l'esperaven als passadissos del Senat sobre les últimes mesures anunciades pel seu executiu, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha hagut de fer front a les preguntes dels diputats durant la sessió de control al Congrés. Arran d'una pregunta del portaveu d'Esquerra Plural, Cayo Lara, sobre l'amnistia fiscal, Rajoy ha anunciat que divendres el Consell de Ministres aprovarà un pla antifrau que limitarà el pagament en efectiu a 2.500 euros "allà on intervingui un empresari professional". A més, ha avançat que qui incompleixi aquesta prohibició s'enfrontarà a multes del 25% del valor del pagament fet en efectiu.

RedaccióActualitzat
Emparant-se en l'objectiu de reduir el dèficit, Rajoy ha defensat la mesura, que ha qualificat d'"excepcional" i que només tindrà efecte el 2012. La mesura "permet fer aflorar actius no declarats" i és "un incentiu per acabar amb els paradisos fiscals". Lara, però, ha dit que la mesura és "injusta, antisocial i premia el frau" i que, a més, suposa "un efecte crida a la insubmissió fiscal".

Rajoy, en canvi, s'ha justificat: "Hem apujat impostos, cosa que hem intentat fer de manera justa i equitativa; hem retallat despesa pública i davant d'aquesta situació no volíem apujar més impostos i en aquest context, aquesta mesura té sentit".

Interpel·lat pel líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, el president espanyol ha sentenciat que els pressupostos generals de l'Estat "aprofundeixen en la recessió" i ha reiterat que el principal objectiu de la reforma laboral és "afavorir la creació de feina".

Després d'un estira-i-arronsa amb el líder socialista, el president espanyol li ha etzibat: "Vostè té amnèsia selectiva" i li ha recordat que els socialistes no van negociar la seva reforma laboral i, en canvi, que ells van aprovar la reforma de la Constitució. En qualsevol cas, el cap de l'executiu ha sentenciat que "la reforma no es tocarà". Ara bé, manté obert al diàleg amb la resta de formacions polítiques i agents socials, com li ha demanat altre cop Rubalcaba.

A la pregunta del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, per la sentència del Constitucional favorable a la territorialització del 0,7%, que, segons ha denunciat, ofega les autonomies, el cap de l'executiu ha manifestat que un informe de l'advocat de l'Estat l'avala.

Rajoy diu que té les "idees clares" i que se sent legitimat


Als passadissos, aquest dimecres sí, Rajoy ha assegurat que l'executiu té les "idees clares" i sap que ha portar a terme una política econòmica "dura i costosa", que no tindrà efecte a curt termini, però, diu que "és el que cal fer" per superar l'actual "situació difícil i complicada". En la mateixa línia, Rajoy ha reiterat que la situació de l'economia és "excepcional" i, per tant, el govern ha de reaccionar amb "mesures excepcionals".

El cap de l'executiu ha manifestat també que calen reformes que estableixin els "ciments" per crear ocupació i ha tornat a insistir, ara des dels passadissos, en que cal reduir el dèficit públic. Sigui com sigui, Rajoy diu sentir-se legitimat pels vots dels espanyols.

Fins ara, el president espanyol, Mariano Rajoy, havia esquivat les preguntes dels periodistes i ha deixat en boca dels seus ministres, especialment el d'Economia, Luis de Guindos, les declaracions sobre la situació crítica de l'economia espanyola i la reacció adversa dels mercats financers als pressupostos i als nous anuncis de retallades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut