Nova York

Annan anuncia que l'alto el foc definitiu entrarà en vigor dijous que ve

L'enviat especial de Nacions Unides i la Lliga Àrab, Kofi Annan, ha anunciat aquest dijous, en la seva compareixença davant l'Assemblea General de Nacions Unides, que dijous que ve, a les 6.00, tots dos bàndols enfrontats a Síria, el govern i l'oposició, hauran de parar totes les seves accions armades. "Confio que tant el govern com l'oposició entenguin el que està en risc i aprofitin el moment", ha subratllat l'exsecretari general de l'ONU en la seva compareixença davant els representants dels 195 que componen l'organisme multinacional.

RedaccióActualitzat
Annan ha explicat que l'objectiu d'assolir un alto el foc definitiu aquest dia només es pot complir si el règim liderat per Bashar al-Assad compleix dos dies abans, el 10 d'abril, amb el requisit de completar la retirada de les forces de seguretat i l'Exèrcit dels carrers.

A més, ha indicat que el règim s'ha compromès a concedir 21 visats per a periodistes americans, europeus, russos i coreans, perquè puguin accedir al país i informar sense restriccions sobre la situació en què es troba.

"Tot i l'acceptació per part del Govern sirià de les propostes inicials per resoldre la crisi previstes en el pla de l'enviat especial a Síria (Kofi Annan), la violència i els atacs contra àrees civils no han parat. La situació sobre el terreny continua deteriorant ", ha subratllat davant l'Assemblea General.

El Govern de Síria ha acceptat l'ampliació de les activitats del Comitè Internacional de la Creu Roja.

  per motius humanitaris i la suspensió temporal de les hostilitats en cas d'evacuació de ferits, segons ha informat avui el Comitè en un comunicat. Així mateix, ambdues parts han arribat a un acord per a la represa de les visites als centres de detenció, estancades des de setembre. Paral.lelament i per primera vegada, Rússia i la Xina han donat suport a una declaració del Consell de Seguretat per exigir al règim d'Al-Assad que aturi la violència i retiri l'exèrcit de les ciutats sirianes, abans de dimarts que ve.
Aquests acords impliquen que el CICR "haurà de consolidar ràpidament els seus recursos humans i la seva capacitat logística a Síria", va declarar el president del Comitè, Jakob Kellenberger, en un comunicat difós al final de la seva visita oficial a Damasc, durant la qual es va reunir amb diversos minstros.

Així mateix, ambdues parts han arribat a un acord sobre els procediments per a la represa de les visites del CICR als centres de detenció, estancades des del mes de setembre. La primera visita serà efectuada a la presó central de Aleppo, la segona ciutat en importància del país, al nord-oest de Síria, segons el comunicat.



Almenys 27 morts en Homs, Idlib, Hama i Douma

Les forces de seguretat del règim liderat per Bashar al-Assad han matat aquest dijous a 27 persones, tres d'elles nens, en Homs, Idlid, Hama i al barri de Douma a Damasc, segons han informat els Comitès de Coordinació Local.

El balanç de morts contrasta amb l'anunci fet aquest dijous pel règim, que ha assegurat que havia començat a replegar les seves forces de diverses de les principals ciutats del país, en compliment del pla de pau promogut per l'enviat especial de Nacions Unides i la Lliga Àrab, Kofi Annan.

La xarxa d'activistes sirians, que realitza un seguiment permanent de la repressió del règim en les diferents ciutats del país, ha explicat a més que la jornada de dimecres va acabar amb un total de 61 morts, dels quals vuit eren menors d'edat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut